Recepty

Vaříme s chutí – naše oblíbené recepty z celého světa

Rádi cestujeme a zkoušíme místní gastronomii. A proto jsme pro Vás v tomto blogu sepsali recepty na jídla, která si sami doma rádi připravujeme. Každý recept je pro nás spojený s vůní, vzpomínkou nebo zážitkem – a vždy s kořením a kořenících směsí z našeho e-shopu Koření Ostrava, které dává každému pokrmu ten správný šmrnc. Kliknutím na název jídla otevřete celý recept – s podrobným postupem a tipy, jak využít naše směsi naplno.

Dobrou chuť a hezké vaření!


Vepřová plec na houbách je klasické české jídlo, které voní lesem a domácí kuchyní. Šťavnaté maso se pomalu dusí s cibulí, česnekem a lesními houbami, nejlépe čerstvými nebo sušenými. Výsledná omáčka je sytá, voňavá a plná chuti – ideální s houskovým knedlíkem, bramborem nebo čerstvým chlebem.

Srbské rizoto

28.04.2025

Srbské rizoto je oblíbené balkánské jídlo, které kombinuje rýži s mletým masem (nejčastěji vepřovým), paprikou, rajčaty a kořením. Na rozdíl od italského risotta je méně krémové, ale sytější a výrazněji ochucené. V Česku zdomácnělo jako rychlé a vydatné jídlo na talíř, často podávané se strouhaným sýrem nebo čerstvou zeleninou.

Bramborák s mletým masem je poctivá varianta klasického českého bramboráku, Křupavé těsto z nastrouhaných brambor, česneku a majoránky smícháme se směsí mletého masa, cibule a koření a poté se pečeme nebo smažíme dozlatova. Použijte směs koření Bramboráčky. Výsledkem je syté a voňavé jídlo, které spojuje oblíbené chutě do jedné porce.

Falešná svíčková je domácí varianta slavné české svíčkové na smetaně, připravovaná z dostupnějších druhů masa – nejčastěji z vepřové kýty nebo plece místo hovězí svíčkové. Základem je stejně jako u originálu omáčka z kořenové zeleniny, smetany, vývaru a jemného koření. Výsledek je lahodný, krémový a typicky český.

Kuřecí souvlaki je klasický řecký pokrm, který se připravuje z kousků marinovaného masa napíchaného na jehle a grilovaného dozlatova kořeněného směsí Řecko a oregánem. Podává se s tzatziki, pita chlebem a čerstvou zeleninou a patří k nejoblíbenějším street food jídlům v Řecku.

Paella s kuřecím masem je varianta slavného španělského jídla původem z Valencie, které se připravuje na široké pánvi. Používají se kousky kuřecího masa, které se dusí s rýží, zeleninou, rajčaty a typickým kořením jako je šafrán nebo uzená paprika. Použijte kořenící směs Paella. Výsledkem je syté, voňavé a barevné jídlo s typicky španělským...

Spaghetti al pomodoro jsou jedním z nejjednodušších a zároveň nejklasičtějších pokrmů italské kuchyně. Základem je kvalitní rajčatová omáčka z čerstvých nebo loupaných rajčat, olivového oleje, česneku a bazalky. Ideální je dochucení směsí Sušená rajčata-česnek-bazalka. Jídlo vyniká svou čistou chutí a lehkostí – ideální na rychlý oběd nebo večeři,...

Vepřová plec po znojemsku je klasický český pokrm známý svou výraznou omáčkou s nakládanými okurkami. Šťavnaté vepřové maso se dusí s cibulí, vývarem a hořčicí, poté se zjemní a dochutí na jemně pikantní omáčku plnou tradičních chutí. Nejčastěji se podává s rýží, těstovinami nebo houskovým knedlíkem.