Recepty

Vaříme s chutí – naše oblíbené recepty z celého světa

Rádi cestujeme a zkoušíme místní gastronomii. A proto jsme pro Vás v tomto blogu sepsali recepty na jídla, která si sami doma rádi připravujeme. Každý recept je pro nás spojený s vůní, vzpomínkou nebo zážitkem – a vždy s kořením a kořenících směsí z našeho e-shopu Koření Ostrava, které dává každému pokrmu ten správný šmrnc. Kliknutím na název jídla otevřete celý recept – s podrobným postupem a tipy, jak využít naše směsi naplno.

Dobrou chuť a hezké vaření!


Kuřecí maso na hříbkách je voňavý pokrm české kuchyně, oblíbený zejména v období houbařské sezóny. Jemné kuřecí maso se dusí spolu s cibulí, česnekem a čerstvými nebo sušenými hříbky, které jídlu dodávají bohatou, zemitou chuť. Omáčka se zjemňuje smetanou nebo máslem a skvěle ladí s rýží, těstovinami nebo domácím knedlíkem.

Pljeskavica je tradiční pokrm balkánské kuchyně, který pochází především ze Srbska, ale je rozšířený po celém Balkánu. Jde o velký grilovaný karbanátek z mletého masa (často směs hovězího, vepřového a jehněčího), ochucený česnekem, paprikou a dalšími kořeními. Ideální je směs koření Řecký karbanátek. Podává se na talíři s pita chlebem nebo...

Pečené vepřové koleno je poctivá klasika české hospodské i sváteční kuchyně. Maso se dlouho peče dozlatova a doměkka, často s česnekem, cibulí, kmínem, až se samo odděluje od kosti. Kůžička je krásně křupavá, maso šťavnaté a chuť silně masitá a kořeněná. Dochucuje se směsí koření Kolena/Žebra. Podává se s hořčicí, křenem, chlebem nebo kysaným...

Salát Ceasar

22.07.2025

Salát Caesar vznikl ve 20. letech 20. století v mexické Tijuáně, kde ho poprvé připravil italský šéfkuchař Caesar Cardini. Základem jsou křupavé listy římského salátu, krutony, hoblinky parmazánu a výrazný dresink z česneku, sardelek, žloutků, hořčice, citronu a olivového oleje. Často se doplňuje grilovaným kuřecím masem nebo slaninou.

Jambalaya Rice

21.07.2025

Jambalaya Rice je ikonický pokrm kreolské a cajunské kuchyně z americké Louisiany. Rýže se vaří společně s masem (často kuřecím, klobásou andouille), rajčaty, paprikou, cibulí, česnekem a výrazným kořením. Výsledkem je pikantní a syté jídlo, které voní dálkami a je jako stvořené pro milovníky odvážných chutí.

Vepřové na paprice s houbami je vydatné české jídlo, které spojuje dvě oblíbené chutě – sladkou papriku a aromatické houby. Kousky vepřového masa se dusí v cibulovo-paprikovém základu s přídavkem hub, což výsledné omáčce dodává hloubku a zemitost. Dochucuje se směsí Paprikové koření. Zjemňuje se smetanou a podává nejčastěji s těstovinami, rýží nebo...

Holandský řízek je český kulinářský vynález, který se, navzdory názvu, v Nizozemsku vůbec nevyskytuje. Jde o mletý řízek z vepřového masa s přidaným sýrem (často Eidam), obalený v trojobalu, popřípadě v Kořeněné obalovací směsi, a osmažený dozlatova. Oblíbený je hlavně díky své šťavnatosti a výrazné chuti. Nejčastěji se podává s bramborovou kaší a...

Hovězí dršťková po milánsku (italsky Trippa alla milanese) je klasika severoitalské kuchyně, konkrétně z oblasti Lombardie. Na rozdíl od české verze je jemnější, ochucená rajčaty, bílým vínem, parmazánem a bylinkami. K dochucení můžete použít směs koření Dršťková polévka. Podává se často s čerstvým chlebem nebo polentou a patří mezi oblíbené...

Klasický hospodský tatarák je srdcovka české kuchyně, oblíbená zejména v hospodách a pivnicích. Syrové hovězí maso s výrazným kořením (viz. moje doporučení níže), česnekové topinky a žloutek navrch – to je tradiční chuťovka, která nesmí chybět k dobře načepovanému pivu.

Smažená kuřecí křidélka v těstíčku jsou ikonou americké street food kultury, inspirované jižanskou kuchyní s vlivem Cajun a soul food. Oblíbená na večírcích, při sledování sportu nebo jako rychlé občerstvení – křupavá kůrka a šťavnaté maso z nich dělají neodolatelnou klasiku.