Recepty

Vaříme s chutí – recepty, ke kterým se rádi vracíme

Rádi cestujeme, objevujeme chutě místní kuchyně a zkoušíme jídla, která nás něčím zaujala. V této sekci najdete recepty, které si sami doma s oblibou připravujeme a máme je spojené s konkrétními chutěmi, vůněmi a zážitky. Jsou to poctivé recepty z různých koutů světa, upravené tak, aby se daly jednoduše připravit i v domácí kuchyni.


Vídeňský telecí řízek (Wiener Schnitzel) je ikonou rakouské kuchyně – plátek telecího masa obalený v trojobalu, podávaný s plátkem citronu. S ním se často servíruje německý bramborový salát (Kartoffelsalat) z vařených brambor s cibulí, vývarem, octem a olejem.

Kuřecí gyros je populární řecký pokrm, který se připravuje z marinovaných plátků kuřecího masa, opékaných dozlatova na vertikálním grilu nebo pánvi. Maso je výrazně ochucené směsí koření, česnekem, citronem a olivovým olejem, což mu dodává typickou středomořskou chuť. Tradičně se podává v pita chlebu s tzatziki, rajčetem, cibulí a hranolkami.

Kuřecí maso na hříbkách je voňavý pokrm české kuchyně, oblíbený zejména v období houbařské sezóny. Jemné kuřecí maso se dusí spolu s cibulí, česnekem a čerstvými nebo sušenými hříbky, které jídlu dodávají bohatou, zemitou chuť. Omáčka se zjemňuje smetanou nebo máslem a skvěle ladí s rýží, těstovinami nebo domácím knedlíkem.

Pljeskavica je tradiční pokrm balkánské kuchyně, který pochází především ze Srbska, ale je rozšířený po celém Balkánu. Jde o velký grilovaný karbanátek z mletého masa (často směs hovězího, vepřového a jehněčího), ochucený česnekem, paprikou a dalšími kořeními.

Pečené vepřové koleno je poctivá klasika české hospodské i sváteční kuchyně. Maso se dlouho peče dozlatova a doměkka, často s česnekem, cibulí, kmínem, až se samo odděluje od kosti. Kůžička je krásně křupavá, maso šťavnaté a chuť silně masitá a kořeněná. Dochucuje se směsí koření Kolena/Žebra. Podává se s hořčicí, křenem, chlebem nebo kysaným...

Salát Ceasar

22.07.2025

Salát Caesar vznikl ve 20. letech 20. století v mexické Tijuáně, kde ho poprvé připravil italský šéfkuchař Caesar Cardini. Základem jsou křupavé listy římského salátu, krutony, hoblinky parmazánu a výrazný dresink z česneku, sardelek, žloutků, hořčice, citronu a olivového oleje. Často se doplňuje grilovaným kuřecím masem nebo slaninou.

Jambalaya Rice

21.07.2025

Jambalaya Rice je ikonický pokrm kreolské a cajunské kuchyně z americké Louisiany. Rýže se vaří společně s masem (často kuřecím, klobásou chorizo), rajčaty, paprikou, cibulí, česnekem a výrazným kořením. Výsledkem je pikantní a syté jídlo.

Vepřové na paprice s houbami je vydatné české jídlo, které spojuje dvě oblíbené chutě – sladkou papriku a aromatické houby. Kousky vepřového masa se dusí v cibulovo-paprikovém základu s přídavkem hub, což výsledné omáčce dodává hloubku a zemitost.

Holandský řízek je český kulinářský vynález, který se, navzdory názvu, v Nizozemsku vůbec nevyskytuje. Jde o mletý řízek z vepřového masa s přidaným sýrem (často Eidam), obalený v trojobalu a osmažený dozlatova. Nejčastěji se podává s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Hovězí dršťková po milánsku (italsky Trippa alla milanese) je klasika severoitalské kuchyně, konkrétně z oblasti Lombardie. Na rozdíl od české verze je jemnější, ochucená rajčaty, bílým vínem, parmazánem a bylinkami. Podává se často s čerstvým chlebem nebo polentou.