Recepty

Vaříme s chutí – recepty, ke kterým se rádi vracíme

Rádi cestujeme, objevujeme chutě místní kuchyně a zkoušíme jídla, která nás něčím zaujala. V této sekci najdete recepty, které si sami doma s oblibou připravujeme a máme je spojené s konkrétními chutěmi, vůněmi a zážitky. Jsou to poctivé recepty z různých koutů světa, upravené tak, aby se daly jednoduše připravit i v domácí kuchyni.


Klasický hospodský tatarák je srdcovka české kuchyně, oblíbená zejména v hospodách a pivnicích. Syrové hovězí maso s výrazným kořením, česnekové topinky a žloutek navrch – to je tradiční chuťovka, která nesmí chybět k dobře načepovanému pivu.

Smažená kuřecí křidélka v těstíčku jsou ikonou americké street food kultury, inspirované jižanskou kuchyní s vlivem Cajun a soul food. Oblíbená na večírcích, při sledování sportu nebo jako rychlé občerstvení – křupavá kůrka a šťavnaté maso z nich dělají neodolatelnou klasiku.

Coleslaw je svěží zelný salát s původem v Nizozemsku, kde se mu říkalo "koolsla" – zkráceně "kool" (zelí) a "sla" (salát). Do Ameriky ho přivezli nizozemští přistěhovalci, kde se rychle zabydlel jako ikonická příloha k barbecue, smaženému kuřeti nebo burgerům.

Cordon bleu z telecí kýty je klasická švýcarská specialita, která spojuje jemné maso s náplní z kvalitní šunky a sýra. Použijte trojobal. Název pochází z francouzštiny a znamená "modrá stuha" – symbol kulinářské dokonalosti.

Rýže na španělský způsob je inspirovaná tradičními pokrmy z oblasti Valencie a Andalusie, kde je rýže základní surovinou mnoha jídel. Často se podává jako příloha nebo i hlavní jídlo s masem či mořskými plody.

Řecký salát (Horiatiki salata) je ikonický pokrm řecké kuchyně, známý svou jednoduchostí a čerstvostí. Kombinace rajčat, okurky, červené cibule, oliv a tradičního sýra Feta tvoří dokonale osvěžující letní jídlo. Dochucuje se olivovým olejem, oregánem a někdy i kapary – ideální jako příloha i lehký hlavní chod.

Italské masové koule (Polpette al sugo) jsou tradičním pokrmem, oblíbeným po celé Itálii. Hovězí nebo míchané mleté maso se kombinuje s parmazánem, bylinkami a strouhankou, následně se koule dusí v rajčatové omáčce se sušenými rajčaty, česnekem a bazalkou. Často se podávají s těstovinami nebo jen s chlebem na vytírání omáčky.

Kuřecí prsa v kari omáčce jsou oblíbenou úpravou indicky laděného jídla, které si našlo cestu do evropské i české kuchyně. Jemné kousky kuřecího masa se dusí v krémové omáčce plné aromatického koření Kari, Česneku, Tikka masala a smetany nebo kokosového mléka. Servíruje se nejčastěji s rýží a svou vůní i chutí navodí atmosféru orientální exotiky.

Plovdivské maso je tradiční pokrm z bulharského města Plovdiv. Typické je pro něj pečení v troubě s cibulí, rajčaty, paprikami a sýrem, často ve stylu gyuveče – tedy v hliněné nádobě. Kombinace masa, zeleniny a aromatického koření tvoří sytý a voňavý pokrm.

Kuře na paprice je tradiční pokrm české domácí kuchyně, ovlivněný maďarskými recepty na paprikáš. Kuřecí maso se dusí v cibulovém základu s mletou paprikou, zalité vývarem a zjemněné smetanou. Výsledkem je krémová, voňavá omáčka plná chuti.