Recepty

Vaříme s chutí – naše oblíbené recepty z celého světa

Rádi cestujeme a zkoušíme místní gastronomii. A proto jsme pro Vás v tomto blogu sepsali recepty na jídla, která si sami doma rádi připravujeme. Každý recept je pro nás spojený s vůní, vzpomínkou nebo zážitkem – a vždy s kořením z našeho e-shopu Koření Ostrava, které dává každému pokrmu ten správný šmrnc. Kliknutím na název jídla otevřete celý recept – s podrobným postupem a tipy, jak využít naše směsi naplno.

Dobrou chuť a hezké vaření!


Italské masové koule (Polpette al sugo) jsou tradičním pokrmem domácí kuchyně, oblíbeným po celé Itálii. Hovězí nebo míchané mleté maso se kombinuje s parmazánem, bylinkami a strouhankou, následně se koule dusí v rajčatové omáčce s česnekem a bazalkou. Často se podávají s těstovinami nebo jen s chlebem na vytírání omáčky – klasická, sytá a voňavá...

Kuřecí prsa v kari omáčce jsou oblíbenou úpravou indicky laděného jídla, které si našlo cestu do evropské i české kuchyně. Jemné kousky kuřecího masa se dusí v krémové omáčce plné aromatického kari koření, česneku, zázvoru a smetany nebo kokosového mléka. Servíruje se nejčastěji s rýží a svou vůní i chutí navodí atmosféru orientální exotiky.

Plovdivské maso je tradiční pokrm z bulharského města Plovdiv, druhého největšího v zemi. Typické je pro něj pečení v troubě s cibulí, rajčaty, paprikami a sýrem, často ve stylu gyuveče – tedy v hliněné nádobě. Kombinace masa, zeleniny a aromatického koření tvoří sytý a voňavý pokrm, který se podává jako hlavní chod, obvykle s chlebem nebo rýží.

Kuře na paprice je tradiční pokrm české domácí kuchyně, ovlivněný maďarskými recepty na paprikáš. Kuřecí maso se dusí v cibulovém základu s mletou paprikou, zalité vývarem a zjemněné smetanou. Výsledkem je krémová, voňavá omáčka plná chuti. Nejčastěji se podává s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo rýží.

Spaghetti Aglio, olio e peperoncino je typické jídlo z jižní Itálie, původem z oblasti Kampánie. Vzniklo jako jednoduché a levné jídlo "z ničeho", ale díky kombinaci česneku, olivového oleje a pálivé papričky získalo kultovní status. Rychlá příprava, minimum surovin a intenzivní chuť dělají z tohoto receptu stálici nejen v italských domácnostech,...

Vepřové maso v hořčicové omáčce patří k oblíbeným pokrmům české domácí kuchyně, ačkoliv inspiraci si bere i z francouzských receptů. Šťavnaté maso se podává s krémovou omáčkou z hořčice, smetany a výpeku, často dochucenou cibulí, česnekem nebo bílým vínem. Skvěle ladí s rýží, těstovinami nebo bramborami.

Vepřový guláš s klobásou je vydatná varianta klasického guláše, která si získala oblibu především v českých hospodách a domácnostech. Kombinace vepřového masa a uzené klobásy dodává pokrmu výraznější chuť a kouřové aroma. Základ tvoří cibule, sladká paprika a česnek, omáčka je hustá a silná – ideální s čerstvým chlebem nebo houskovým knedlíkem.

Katův šleh, lidově zvaný také Flamendr, je výrazné a pikantní jídlo z české hospodské klasiky. Jemně nakrájené vepřové maso se prudce orestuje s cibulí, česnekem, feferonkami a kečupovo-hořčicovou omáčkou, která mu dodává ostrý říz. Podává se nejčastěji s hranolky, rýží nebo chlebem a patří mezi oblíbené "ostřejší" jídla, co nešetří kořením.

Spaghetti alla Carbonara je tradiční římské jídlo, které si získalo světovou slávu svou jednoduchostí a intenzivní chutí. Připravuje se z několika základních surovin – vejce, sýr Pecorino Romano, černý pepř a guanciale (sušené vepřové líčko). Bez smetany, jen s krémovou strukturou vytvořenou teplem těstovin – to je pravá, autentická carbonara.

Lecsó je tradiční maďarský zeleninový pokrm připravovaný z paprik, rajčat, cibule a někdy i s kousky uzeniny nebo vajec. Je to barevné, voňavé a šťavnaté jídlo, které v Maďarsku patří k nejoblíbenějším domácím receptům. Kombinace s českým bramborákem dodává jídlu zajímavý česko-maďarský charakter – křupavé těsto a jemně pikantní zeleninová směs...