Recepty

Vaříme s chutí – naše oblíbené recepty z celého světa

Rádi cestujeme a zkoušíme místní gastronomii. A proto jsme pro Vás v tomto blogu sepsali recepty na jídla, která si sami doma rádi připravujeme. Každý recept je pro nás spojený s vůní, vzpomínkou nebo zážitkem – a vždy s kořením a kořenících směsí z našeho e-shopu Koření Ostrava, které dává každému pokrmu ten správný šmrnc. Kliknutím na název jídla otevřete celý recept – s podrobným postupem a tipy, jak využít naše směsi naplno.

Dobrou chuť a hezké vaření!


Coleslaw je svěží zelný salát s původem v Nizozemsku, kde se mu říkalo "koolsla" – zkráceně "kool" (zelí) a "sla" (salát). Do Ameriky ho přivezli nizozemští přistěhovalci, kde se rychle zabydlel jako ikonická příloha k barbecue, smaženému kuřeti nebo burgerům.

Cordon bleu z telecí kýty je klasická švýcarská specialita, která spojuje jemné maso s náplní z kvalitní šunky a sýra. Použíjte trojobal , popřípadě Kořeněnou obalovací směs. Název pochází z francouzštiny a znamená "modrá stuha" – symbol kulinářské dokonalosti.

Rýže na španělský způsob je inspirovaná tradičními pokrmy z oblasti Valencie a Andalusie, kde je rýže základní surovinou mnoha jídel. Nejčastěji se připravuje s rajčaty, paprikou, česnekem a směsí koření, která jí dodává sytou barvu a výraznou chuť. Často se podává jako příloha nebo i hlavní jídlo s masem či mořskými plody.

Řecký salát (Horiatiki salata) je ikonický pokrm řecké kuchyně, známý svou jednoduchostí a čerstvostí. Kombinace rajčat, okurky, červené cibule, oliv a tradičního sýra Feta tvoří dokonale osvěžující letní jídlo. Dochucuje se olivovým olejem, oregánem a někdy i kapary – ideální jako příloha i lehký hlavní chod.

Kuřecí prsa v kari omáčce jsou oblíbenou úpravou indicky laděného jídla, které si našlo cestu do evropské i české kuchyně. Jemné kousky kuřecího masa se dusí v krémové omáčce plné aromatického koření Kari, Česneku, Tikka masala a smetany nebo kokosového mléka. Servíruje se nejčastěji s rýží a svou vůní i chutí navodí atmosféru orientální exotiky.

Plovdivské maso je tradiční pokrm z bulharského města Plovdiv, druhého největšího v zemi. Typické je pro něj pečení v troubě s cibulí, rajčaty, paprikami a sýrem, často ve stylu gyuveče – tedy v hliněné nádobě. Kombinace masa, zeleniny a aromatického koření tvoří sytý a voňavý pokrm, který se podává jako hlavní chod, obvykle s chlebem nebo rýží.

Kuře na paprice je tradiční pokrm české domácí kuchyně, ovlivněný maďarskými recepty na paprikáš. Kuřecí maso se dusí v cibulovém základu s mletou paprikou, zalité vývarem a zjemněné smetanou. Výsledkem je krémová, voňavá omáčka plná chuti. Nejčastěji se podává s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo rýží.

Spaghetti Aglio, olio e peperoncino je typické jídlo z jižní Itálie, původem z oblasti Kampánie. Vzniklo jako jednoduché a levné jídlo "z ničeho", ale díky kombinaci česneku, olivového oleje a pálivé papričky získalo kultovní status. Se směsí koření Aglio, olio e peperoncino je to rychlá příprava, minimum surovin a intenzivní chuť. To dělá z...

Vepřové maso v hořčicové omáčce patří k oblíbeným pokrmům české domácí kuchyně, ačkoliv inspiraci si bere i z francouzských receptů. Šťavnaté maso se podává s krémovou omáčkou z hořčice, smetany a výpeku, často dochucenou cibulí, česnekem nebo bílým vínem. Skvěle ladí s rýží, těstovinami nebo bramborami.