Recepty

Vaříme s chutí – naše oblíbené recepty z celého světa

Rádi cestujeme a zkoušíme místní gastronomii. A proto jsme pro Vás v tomto blogu sepsali recepty na jídla, která si sami doma rádi připravujeme. Každý recept je pro nás spojený s vůní, vzpomínkou nebo zážitkem – a vždy s kořením a kořenících směsí z našeho e-shopu Koření Ostrava, které dává každému pokrmu ten správný šmrnc. Kliknutím na název jídla otevřete celý recept – s podrobným postupem a tipy, jak využít naše směsi naplno.

Dobrou chuť a hezké vaření!


Vepřový guláš s klobásou je vydatná varianta klasického guláše, která si získala oblibu především v českých hospodách a domácnostech. Kombinace vepřového masa, restovaného na paprikovém oleji, a uzené klobásy dodává pokrmu výraznější chuť a kouřové aroma, dochucené gulášovým kořením. Omáčka je hustá a silná – ideální s čerstvým chlebem nebo...

Katův šleh, lidově zvaný také Flamendr, je výrazné a pikantní jídlo z české hospodské klasiky. Jemně nakrájené vepřové maso se prudce orestuje s cibulí, česnekem, feferonkami a kečupovo-hořčicovou omáčkou, která mu dodává ostrý říz. Podává se nejčastěji s hranolky, rýží nebo chlebem a patří mezi oblíbené "ostřejší" jídla, co nešetří kořením.

Spaghetti alla Carbonara je tradiční římské jídlo, které si získalo světovou slávu svou jednoduchostí a intenzivní chutí. Připravuje se z několika základních surovin – vejce, sýr Pecorino Romano, černý pepř a guanciale (sušené vepřové líčko). Bez smetany, jen s krémovou strukturou vytvořenou teplem těstovin – to je pravá, autentická carbonara.

Lecsó je tradiční maďarský zeleninový pokrm připravovaný z paprik, rajčat, cibule a někdy i s kousky uzeniny nebo vajec. Je to barevné, voňavé a šťavnaté jídlo, které v Maďarsku patří k nejoblíbenějším domácím receptům. Kombinace s českým bramborákem dodává jídlu zajímavý česko-maďarský charakter – křupavé těsto a jemně pikantní zeleninová směs...

Italské houbové risotto je krémový poklad ze severní Itálie, známý svou sametovou konzistencí a hlubokou chutí z kvalitního vývaru, vína, másla a parmazánu. V kombinaci s pečeným kuřecím prsem zabaleným ve slanině vzniká syté a slavnostně laděné jídlo, které spojuje italskou jemnost s vydatností. Je to ideální volba pro milovníky aromatických hub a...

Zapékané řecké plněné papriky (Gemista) jsou oblíbeným středomořským pokrmem, typickým pro domácí kuchyni v celém Řecku. Papriky se plní směsí rýže, cibule, rajčat, bylinek a často i mletého masa, okořeněné směsí Řecko, poté se pomalu zapékají v troubě, dokud nejsou krásně měkké a plné šťávy. Kořeněná náplň a sladkost pečené papriky vytvářejí...

Kuřecí frikassee (fricassée de volaille) je elegantní pokrm francouzské kuchyně, který spojuje jemnost kuřecího masa s krémovou, lehce zahuštěnou omáčkou. Na rozdíl od ragú se maso nepeče dozlatova, ale dusí se pozvolna s vývarem, bílým vínem, máslem a zeleninou. Výsledkem je delikátní a harmonické jídlo, ideální k rýži, bramborám nebo bagetě.

Salisbury steak je klasika americké domácí kuchyně, která vznikla na konci 19. století a kterou vymyslel Dr. James Henry Salisbury. Jde o karbanátky dochucené cibulí, hořčicí a kořením, podávané v bohaté houbové omáčce. Oblíbený pokrm z domácích kuchyní i školních jídelen.

Čevabčiči je tradiční pokrm balkánské kuchyně, rozšířený zejména v Bosně a Srbsku, ale oblíbený i v Chorvatsku, Severní Makedonii a dalších zemích bývalé Jugoslávie. Válečky z mletého masa (směs hovězího a vepřového) se ochucují a poté se grilují nebo smaží. Podávají se nejčastěji s cibulí, hořčicí, ajvarem a chlebem, hranolkami nebo bramborami.

Stroganoff kuřecí je lehčí verzí slavného ruského pokrmu Bœuf Stroganoff, který vznikl v 19. století na dvoře bohaté šlechtické rodiny Stroganovových. Místo hovězího masa se používá kuřecí, které se dusí v omáčce z cibule, smetany, hořčice a někdy i žampionů. Tahle úprava si zachovává krémovou chuť a jemnost, ale je rychlá pro každodenní vaření.