Recepty

Vaříme s chutí – naše oblíbené recepty z celého světa

Rádi cestujeme a zkoušíme místní gastronomii. A proto jsme pro Vás v tomto blogu sepsali recepty na jídla, která si sami doma rádi připravujeme. Každý recept je pro nás spojený s vůní, vzpomínkou nebo zážitkem – a vždy s kořením z našeho e-shopu Koření Ostrava, které dává každému pokrmu ten správný šmrnc. Kliknutím na název jídla otevřete celý recept – s podrobným postupem a tipy, jak využít naše směsi naplno.

Dobrou chuť a hezké vaření!


Italské houbové risotto je krémový poklad ze severní Itálie, známý svou sametovou konzistencí a hlubokou chutí z kvalitního vývaru, vína, másla a parmazánu. V kombinaci s pečeným kuřecím prsem zabaleným ve slanině vzniká syté a slavnostně laděné jídlo, které spojuje italskou jemnost s vydatností. Je to ideální volba pro milovníky aromatických hub a...

Zapékané řecké plněné papriky (Gemista) jsou oblíbeným středomořským pokrmem, typickým pro domácí kuchyni v celém Řecku. Papriky se plní směsí rýže, cibule, rajčat, bylinek a často i mletého masa, poté se pomalu zapékají v troubě, dokud nejsou krásně měkké a plné šťávy. Kořeněná náplň a sladkost pečené papriky vytvářejí dokonale vyváženou chuť.

Kuřecí frikassee (fricassée de volaille) je elegantní pokrm francouzské kuchyně, který spojuje jemnost kuřecího masa s krémovou, lehce zahuštěnou omáčkou. Na rozdíl od ragú se maso nepeče dozlatova, ale dusí se pozvolna s vývarem, bílým vínem, máslem a zeleninou. Výsledkem je delikátní a harmonické jídlo, ideální k rýži, bramborám nebo bagetě.

Salisbury steak je klasika americké domácí kuchyně, která vznikla na konci 19. století a kterou vymyslel Dr. James Henry Salisbury. Jde o karbanátky dochucené cibulí, hořčicí a kořením, podávané v bohaté houbové omáčce. Oblíbený pokrm z domácích kuchyní i školních jídelen.

Čevabčiči je tradiční pokrm balkánské kuchyně, rozšířený zejména v Bosně a Srbsku, ale oblíbený i v Chorvatsku, Severní Makedonii a dalších zemích bývalé Jugoslávie. Válečky z mletého masa (směs hovězího a vepřového) se ochucují a poté se grilují nebo smaží. Podávají se nejčastěji s cibulí, hořčicí, ajvarem a chlebem, hranolkami nebo bramborami.

Stroganoff kuřecí je lehčí verzí slavného ruského pokrmu Bœuf Stroganoff, který vznikl v 19. století na dvoře bohaté šlechtické rodiny Stroganovových. Místo hovězího masa se používá kuřecí, které se dusí v omáčce z cibule, smetany, hořčice a někdy i žampionů. Tahle úprava si zachovává krémovou chuť a jemnost, ale je rychlá pro každodenní vaření.

Vepřová plec na houbách je klasické české jídlo, které voní lesem a domácí kuchyní. Šťavnaté maso se pomalu dusí s cibulí, česnekem a lesními houbami, nejlépe čerstvými nebo sušenými. Výsledná omáčka je sytá, voňavá a plná chuti – ideální s houskovým knedlíkem, bramborem nebo čerstvým chlebem.

Srbské rizoto

28.04.2025

Srbské rizoto je oblíbené balkánské jídlo, které kombinuje rýži s mletým masem (nejčastěji vepřovým), paprikou, rajčaty a kořením. Na rozdíl od italského risotta je méně krémové, ale sytější a výrazněji ochucené. V Česku zdomácnělo jako rychlé a vydatné jídlo na talíř, často podávané se strouhaným sýrem nebo čerstvou zeleninou.

Bramborák s mletým masem je poctivá varianta klasického českého bramboráku, oblíbená hlavně v domácí kuchyni. Křupavé těsto z nastrouhaných brambor, česneku a majoránky smícháme se směsí mletého masa, cibule a koření a poté se pečeme nebo smažíme dozlatova. Výsledkem je syté a voňavé jídlo, které spojuje oblíbené chutě do jedné výživné porce.

Falešná svíčková je domácí varianta slavné české svíčkové na smetaně, připravovaná z dostupnějších druhů masa – nejčastěji z vepřové kýty nebo plece místo hovězí svíčkové. Základem je stejně jako u originálu omáčka z kořenové zeleniny, smetany, vývaru a jemného koření. Výsledek je lahodný, krémový a typicky český.