Recepty

Vaříme s chutí – recepty, ke kterým se rádi vracíme

Rádi cestujeme, objevujeme chutě místní kuchyně a zkoušíme jídla, která nás něčím zaujala. V této sekci najdete recepty, které si sami doma s oblibou připravujeme a máme je spojené s konkrétními chutěmi, vůněmi a zážitky. Jsou to poctivé recepty z různých koutů světa, upravené tak, aby se daly jednoduše připravit i v domácí kuchyni.


Boloňské špagety - italská jistota, kterou si zamiluje každý. Šťavnaté mleté maso, dozlatova opečená cibule, rajčata a vůně bylinek, které se pomalu propojí do dokonale vyvážené omáčky. Tahle kombinace tě přenese přímo do slunné Itálie.

Kuře Kung Pao

23.10.2025

Kung Pao je výrazné jídlo postavené na kontrastu chutí. Šťavnaté maso, lehce pálivá omáčka a křupavé arašídy vytváří harmonii, která je plná energie a vůně. Ideální volba, když máš chuť na něco s charakterem.

Chilli con carne je kořeněné jídlo původem z americko-mexického pomezí, tzv. Tex-Mex kuchyně. Základem je mleté hovězí maso, fazole, rajčata, cibule, česnek a směs chilli koření. Podává se nejčastěji s rýží a někdy i se zakysanou smetanou nebo čerstvým koriandrem.

Zapékané brambory s kuřecím masem a smetanou jsou oblíbeným jídlem české domácí kuchyně. Vrstvy brambor, šťavnatého kuřecího masa, cibule a česneku se zapékají ve smetaně, často se sýrem navrchu, dokud nevznikne krásně zlatavá a voňavá kůrka.

Bigos, často označovaný jako "lovecký guláš", je ikonické jídlo polské kuchyně. Základem je kysané i čerstvé zelí, maso a uzenina, často také houby a sušené švestky. Pokrm se dlouho dusí, aby se chutě krásně propojily, a čím déle se ohřívá, tím je lepší.

Kuřecí steaky s grilovanou zeleninou patří mezi moderní a zdravější jídla, která se objevují na talířích napříč světovou kuchyní. Kuřecí maso se griluje nebo opéká na pánvi do zlatavé barvy a doplňuje se barevnou směsí zeleniny.

Vepřová plec po venkovsku je syté jídlo české kuchyně, které vychází z tradičního způsobu vaření na vesnici. Šťavnaté maso se pomalu peče nebo dusí s cibulí, houbami a dalšími ingrediencemi. Výsledkem je poctivé, jednoduše kořeněné jídlo plné domácí vůně.

Bratislavská vepřová plec je tradiční slovenský pokrm připravovaný z pomalu dušeného vepřového masa v jemné smetanové omáčce. Vyniká krémovou konzistencí a vyváženou, lehce pikantní chutí. Nejčastěji se podává s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Maďarské paprikovo-rajčatové lečo (Lecsó) je tradiční letní pokrm, který patří k základům maďarské kuchyně. Připravuje se z cibule, čerstvé papriky a rajčat, někdy doplněných kvalitní klobásou. Vzniká tak jednoduché, ale plné a voňavé jídlo, ideální s chlebem nebo jako příloha ke grilovanému masu.