Recepty

Vaříme s chutí – naše oblíbené recepty z celého světa

Rádi cestujeme nejen prstem po mapě, ale hlavně chutěmi. A právě proto jsme pro Vás v tomto blogu sepsali recepty na jídla, která si sami doma rádi připravujeme. Každý recept je pro nás spojený s vůní, vzpomínkou nebo zážitkem – a vždy s kořením z našeho e-shopu Koření Ostrava, které dává každému pokrmu ten správný šmrnc. Kliknutím na název jídla otevřete celý recept – s podrobným postupem a tipy, jak využít naše směsi naplno.

Dobrou chuť a hezké vaření!


Jambalaya Rice

21.07.2025

Jambalaya Rice je ikonický pokrm kreolské a cajunské kuchyně z americké Louisiany. Rýže se vaří společně s masem (často kuřecím, klobásou andouille), rajčaty, paprikou, cibulí, česnekem a výrazným kořením. Výsledkem je pikantní a syté jídlo, které voní dálkami a je jako stvořené pro milovníky odvážných chutí.

Vepřové na paprice s houbami je vydatné české jídlo, které spojuje dvě oblíbené chutě – sladkou papriku a aromatické houby. Kousky vepřového masa se dusí v cibulovo-paprikovém základu s přídavkem hub, což výsledné omáčce dodává hloubku a zemitost. Zjemňuje se smetanou a podává nejčastěji s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.

Holandský řízek je český kulinářský vynález, který se navzdory názvu v Nizozemsku vůbec nevyskytuje. Jde o mletý řízek z vepřového masa s přidaným sýrem (často Eidam), obalený v trojobalu a osmažený dozlatova. Oblíbený je hlavně díky své šťavnatosti a výrazné chuti. Nejčastěji se podává s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Nasi Goreng

21.07.2025

Nasi Goreng je národní jídlo Indonésie – smažená rýže připravovaná s česnekem, šalotkou, sójovou omáčkou, chilli a často i s vajíčkem, kuřecím masem nebo krevetami. Je to rychlé, syté a výrazně ochucené jídlo, které se v Indonésii servíruje kdykoliv během dne – často i jako snídaně. Typickou součástí bývá volské oko navrch a křupavé okurky nebo...

Hovězí dršťková po milánsku (italsky Trippa alla milanese) je klasika severoitalské kuchyně, konkrétně z oblasti Lombardie. Na rozdíl od české verze je jemnější, ochucená rajčaty, bílým vínem, parmazánem a bylinkami. Podává se často s čerstvým chlebem nebo polentou a patří mezi oblíbené tradiční pokrmy milánských domácností i starých trattorií.

Klasický hospodský tatarák je srdcovka české kuchyně, oblíbená zejména v hospodách a pivnicích. Syrové hovězí maso s výrazným kořením, česnekové topinky a žloutek navrch – to je tradiční chuťovka, která nesmí chybět k dobře načepovanému pivu.

Smažená kuřecí křidélka v těstíčku jsou ikonou americké street food kultury, inspirované jižanskou kuchyní s vlivem Cajun a soul food. Oblíbená na večírcích, při sledování sportu nebo jako rychlé občerstvení – křupavá kůrka a šťavnaté maso z nich dělají neodolatelnou klasiku.

Coleslaw je svěží zelný salát s původem v Nizozemsku, kde se mu říkalo "koolsla" – zkráceně "kool" (zelí) a "sla" (salát). Do Ameriky ho přivezli nizozemští přistěhovalci, kde se rychle zabydlel jako ikonická příloha k barbecue, smaženému kuřeti nebo burgerům.

Cordon bleu z telecí kýty je klasická švýcarská specialita, která spojuje jemné maso s náplní z kvalitní šunky a sýra. Název pochází z francouzštiny a znamená "modrá stuha" – symbol kulinářské dokonalosti.

Rýže na španělský způsob je inspirovaná tradičními pokrmy z oblasti Valencie a Andalusie, kde je rýže základní surovinou mnoha jídel. Nejčastěji se připravuje s rajčaty, paprikou, česnekem a směsí koření, která jí dodává sytou barvu a výraznou chuť. Často se podává jako příloha nebo i hlavní jídlo s masem či mořskými plody.