Recepty

Vaříme s chutí – naše oblíbené recepty z celého světa

Rádi cestujeme a zkoušíme místní gastronomii. A proto jsme pro Vás v tomto blogu sepsali recepty na jídla, která si sami doma rádi připravujeme. Každý recept je pro nás spojený s vůní, vzpomínkou nebo zážitkem – a vždy s kořením a kořenících směsí z našeho e-shopu Koření Ostrava, které dává každému pokrmu ten správný šmrnc. Kliknutím na název jídla otevřete celý recept – s podrobným postupem a tipy, jak využít naše směsi naplno.

Dobrou chuť a hezké vaření!


Kuře Kung Pao

23.10.2025

Kung Pao (také Gong Bao Ji Ding) je tradiční čínské jídlo pocházející z provincie S'-čchuan. Kousky kuřecího masa se restují na vysoké teplotě s arašídy, česnekem, chilli papričkami a zeleninou, v omáčce ze sójové omáčky, rýžového vína a cukru. Ideální je použít směs koření China z e-shopu Koření Ostrava. Výsledkem je vyvážená kombinace...

Chilli con carne je kořeněné jídlo původem z americko-mexického pomezí, tzv. Tex-Mex kuchyně. Základem je mleté hovězí maso, fazole, rajčata, cibule, česnek a směs chilli koření. Podává se nejčastěji s rýží a někdy i se zakysanou smetanou nebo čerstvým koriandrem. Při přípravě je nejlepší použít směs koření Chilli con carne z našeho e-shopu.

Zapékané brambory s kuřecím masem a smetanou jsou oblíbeným jídlem české domácí kuchyně. Vrstvy brambor, šťavnatého kuřecího masa, cibule a česneku se zapékají ve smetaně, často se sýrem navrchu, dokud nevznikne krásně zlatavá a voňavá kůrka. Pro zjednodušení a dosažení skvělé chuti použijte směs koření Americký brambor/hranolky.

Bigos, často označovaný jako "lovecký guláš", je ikonické jídlo polské kuchyně. Základem je kysané i čerstvé zelí, maso a uzenina, často také houby a sušené švestky. Pokrm se dlouho dusí, aby se chutě krásně propojily, a čím déle se ohřívá, tím je lepší. Na dochucení je ideální směs koření Bigos z našeho e-shopu.

Kuřecí steaky s grilovanou zeleninou patří mezi moderní a zdravější jídla, která se objevují na talířích napříč světovou kuchyní. Kuřecí maso se griluje nebo opéká na pánvi do zlatavé barvy a doplňuje se barevnou směsí zeleniny. Na dochucení použijte kořenící směsi Zlaté kuře a Grilovaná zelenina.

Vepřová plec po venkovsku je syté jídlo české kuchyně, které vychází z tradičního způsobu vaření na vesnici. Šťavnaté maso se pomalu peče nebo dusí s cibulí, houbami a dalšími ingrediencemi. Výsledkem je poctivé, jednoduše kořeněné jídlo plné domácí vůně, které zasytí i hladového chlapa po práci na poli.

Bratislavské vepřové plecko je tradiční slovenský pokrm, který se připravuje z vepřového masa – nejčastěji z plece – dušeného v jemné smetanové omáčce. Charakteristická je jeho krémová konzistence a vyvážená, lehce pikantní chuť. Podává se s houskovým knedlíkem nebo rýží a patří mezi oblíbené jídla domácí kuchyně nejen na Slovensku, ale i v Česku.

Maďarské paprikovo-rajčatové lečo (Lecsó) je tradiční letní pokrm, který patří k základům maďarské kuchyně. Připravuje se z cibule, čerstvé papriky a rajčat, někdy doplněných kvalitní klobásou. Dochuceno směsí koření Hungaria. Vzniká tak jednoduché, ale plné a voňavé jídlo, ideální s chlebem nebo jako příloha ke grilovanému masu.

Kuřecí gyros je populární řecký pokrm, který se připravuje z marinovaných plátků kuřecího masa, opékaných dozlatova na vertikálním grilu nebo pánvi. Maso je výrazně ochucené směsí koření, česnekem, citronem a olivovým olejem, což mu dodává typickou středomořskou chuť. Ideální je použít směs koření Gyros. Tradičně se podává v pita chlebu s tzatziki,...