Čevabčiči po česku
původ: Bosna a Hercegovina
Ingredience:
500 g mletého masa vepřového (tradiční je mix hovězího a jehněčího)
2–3 stroužky česneku (nasekané nebo prolisované)
1 malá cibule – velmi jemně nasekaná nebo nastrouhaná
1 lžička jedlé sody (pomáhá udělat maso nadýchané)
sůl, pepř, trochu mleté sladké, popř. pálivé papriky (Pohoda)
volitelně trochu mletého kmínu nebo majoránky (koření Pohoda)
1–2 lžíce sifon (bublinkové vody) pro nadýchanost
Postup:
Smíchej maso s cibulí, česnekem, kořením, sodou a trochou perlivé vody. Nech směs odpočinout v lednici ideálně přes noc, chutě se krásně propojí. Vytvaruj menší válečky(délka asi 7–10 cm).Griluj na roštu nebo pánvi, ideálně na dřevěném uhlí, ale i klasická pánev funguje. Opeč dozlatova ze všech stran. Podávej s nakrájenou cibulí, vařeným bramborem, ajvarem (pikantní papriková pasta), pita chlebem nebo hranolkami. V Bosně k tomu dávají i jogurt.
Dobrou chuť.!
