Čevabčiči po česku

28.04.2025

Čevabčiči je tradiční pokrm balkánské kuchyně, rozšířený zejména v Bosně a Srbsku, ale oblíbený i v Chorvatsku, Severní Makedonii a dalších zemích bývalé Jugoslávie. Válečky z mletého masa (směs hovězího a vepřového) se ochucují a poté se grilují nebo smaží. Podávají se nejčastěji s cibulí, hořčicí, ajvarem a chlebem, hranolkami nebo bramborami. 

Původ: Bosna a Hercegovina

Suroviny (na cca 4 porce)
500 g mletého masa vepřového
2–3 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
1 malá cibule, velmi jemně nasekaná nebo nastrouhaná
1 lžička jedlé sody
sůl a čerstvě mletý černý pepř
trochu mleté sladké papriky
volitelně trochu pálivé papriky, kmínu nebo majoránky
1–2 lžíce perlivé vody (sifonu)

Postup
Do mísy vlož mleté maso. Přidej jemně nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, jedlou sodu, sůl, pepř a sladkou papriku. Podle chuti můžeš přidat i pálivou papriku, drcený kmín nebo majoránku. Přilij 1–2 lžíce perlivé vody a směs důkladně propracuj rukama, aby se všechny suroviny dobře spojily. Zakryj a nech odpočinout v lednici ideálně přes noc. Z odpočinuté směsi tvaruj menší válečky dlouhé asi 7–10 cm. Griluj na roštu nebo opékej na pánvi ze všech stran dozlatova.

Servírování
Čevabčiči podávej s vařenými bramborami, nasekanou syrovou cibulí, ajvarem, pita chlebem, hranolkami nebo s jogurtem, jak je zvykem v Bosně.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
Černý pepř mletý – základní koření pro správně pikantní chuť
Paprika sladká mletá – pro krásnou barvu a sladkost
Paprika pálivá mletá – když chceš čevabčiči ostřejší
Kmín drcený – dodá český šmrnc
Majoránka – krásně provoní masovou směs
Sušený česnek granulovaný – když není po ruce čerstvý

Dobrou chuť..!