Čevabčiči

28.04.2025

Čevabčiči patří mezi poctivá masová jídla balkánské kuchyně. Šťavnaté válečky z mletého masa s výrazným kořením se při přípravě krásně zatáhnou a získají typickou chuť, která si říká o gril nebo pánev. Jednoduché, syté a ideální pro neformální stolování. 

Recept na Čevabčiči

Původ: Bosna a Hercegovina

Suroviny (na cca 4 porce)
500 g mletého masa vepřového
2–3 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
1 malá cibule, velmi jemně nasekaná nebo nastrouhaná
1 lžička jedlé sody
sůl a čerstvě mletý černý pepř
trochu mleté sladké papriky
volitelně trochu pálivé papriky, kmínu nebo majoránky
1–2 lžíce perlivé vody (sifonu)

TIP: Pro dochucení je jednodušší použít připravenou kořenící směs Čevabčiči.

Postup
Do mísy vlož mleté maso. Přidej jemně nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, jedlou sodu, sůl, pepř a sladkou papriku. Podle chuti můžeš přidat i pálivou papriku, drcený kmín nebo majoránku. Přilij 1–2 lžíce perlivé vody a směs důkladně propracuj rukama, aby se všechny suroviny dobře spojily. Zakryj a nech odpočinout v lednici ideálně přes noc. Z odpočinuté směsi tvaruj menší válečky dlouhé asi 7–10 cm. Griluj na roštu nebo opékej na pánvi ze všech stran dozlatova.

Servírování
Čevabčiči podávej s vařenými bramborami, nasekanou syrovou cibulí, ajvarem, pita chlebem, hranolkami nebo s jogurtem, jak je zvykem v Bosně.

U tradičních receptů je důležité držet vyváženou chuť – níže najdeš koření, které používáme i my.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

Dobrou chuť..!