Kuřecí souvlaki
původ: Řecko
Ingredience (cca 4 porce)
Na maso:
600–800 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků (stehna jsou šťavnatější)
Dřevěné nebo kovové jehly na špízy
Na marinádu:
4 lžíce olivového oleje
Šťáva z 1 citronu
3 stroužky česneku (drcené nebo prolisované)
1 lžíce sušeného oregana(Pohoda)
1 lžička tymiánu (Pohoda)
1 lžička sladké papriky uzené (Pohoda)
Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti(Pohoda)
Postup
Připrav maso:
Kuřecí maso nakrájej na větší kostky (cca 3x3 cm). Snaž se, aby byly stejně velké, aby se rovnoměrně propekly. V míse smíchej všechny ingredience na marinádu. Přidej maso, promíchej, přikryj a nech uležet aspoň 2 hodiny, ideálně přes noc v lednici. Čím déle, tím líp. Pokud používáš dřevěné špejle, namoč je předem asi na 30 minut do vody, aby se nepřipalovaly. Maso napíchej na jehly. Griluj na středním žáru cca 10–12 minut, občas otoč. Použiješ-li nepřilnavou pánev nebo grilovací pánev, přidej trošku oleje a opékej do zlatova ze všech stran.Po dopečení nech špízy minutku dvě "oddechnout", maso tak zůstane šťavnaté.
S čím podávat?
Pita chléb (lehce opeč na pánvi)
Tzatziki (řecký jogurt, nastrouhaná okurka, česnek, olivový olej, kopr)
Řecký salát (rajčata, okurka, paprika žlutá, červená cibule, olivy, feta)
Pečené brambory nebo hranolky
A samozřejmě sklenka ouza nebo suché bílé víno
Dobrou chuť!
