Kuřecí souvlaki

28.04.2025

Kuřecí souvlaki patří mezi jednoduchá a výrazná jídla řecké kuchyně. Šťavnaté kousky masa s bylinkovým aroma se připravují na grilu a vynikají čistou, středomořskou chutí. Typické jídlo, které připomene atmosféru řeckých taveren a letní vaření venku. 

Recept na Kuřecí souvlaki

Původ: Řecko

Suroviny (na cca 4 porce)
Na maso:
600–800 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků, nakrájených na kostky (cca 3 × 3 cm)
dřevěné nebo kovové jehly na špízy

Na marinádu:
4 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citronu
3 stroužky česneku, drcené nebo prolisované
1 lžíce sušeného oregana
1 lžička tymiánu
1 lžička sladké uzené papriky
sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup
V míse smíchej olivový olej, citronovou šťávu, česnek, oregano, tymián, papriku, sůl a pepř. Promíchej do hladké marinády.

Kuřecí maso nakrájej na stejně velké kostky a vlož je do marinády. Dobře promíchej, zakryj a nech odležet alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc v lednici.

Pokud používáš dřevěné špejle, předem je namoč na 30 minut do vody. Marinované maso napíchej na špízy.

Griluj na středním žáru 10–12 minut. Pravidelně otáčej, aby se maso rovnoměrně propeklo. Na pánvi nebo grilovací pánvi opékej dozlatova ze všech stran. Po dopečení nech maso 1–2 minuty odpočinout.

Servírování
Kuřecí souvlaki podávej s pita chlebem, tzatziki, řeckým salátem, pečenými bramborami nebo hranolkami. Skvěle chutná se sklenkou ouza nebo suchého bílého vína.

U tradičních receptů je důležité držet vyváženou chuť – níže najdeš koření, které používáme i my.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

Dobrou chuť..!