Kuřecí Gyros z pánve
Kuřecí gyros je populární řecký pokrm, který se připravuje z marinovaných plátků kuřecího masa, opékaných dozlatova na vertikálním grilu nebo pánvi. Maso je výrazně ochucené směsí koření, česnekem, citronem a olivovým olejem, což mu dodává typickou středomořskou chuť. Tradičně se podává v pita chlebu s tzatziki, rajčetem, cibulí a hranolkami.
Původ: Řecko
Suroviny (na cca 4 porce)
600 g kuřecích stehenních řízků nebo prsou
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
3 stroužky česneku, prolisované
1 lžička sušeného oregana
1 lžička mleté sladké papriky
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky mletého koriandru
špetka mletého kajenského pepře (volitelné)
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
Kuřecí maso nakrájej na tenké nudličky nebo proužky. V míse smíchej olej, jogurt, citronovou šťávu, česnek, oregano, papriku, římský kmín, koriandr, sůl, pepř a případně kajenský pepř. Do této marinády nalož maso a dobře promíchej, aby bylo rovnoměrně obalené. Přikryj a nech marinovat minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc v lednici.
Maso opékej na rozpálené pánvi, ideálně nepřilnavé nebo grilovací, dozlatova a dokud nebude krásně opečené – trvá to zhruba 8–10 minut.
Servírování
Podávej s pečenými brambory nebo hranolky, v pita chlebu se zeleninou (rajčata, okurka, cibule), tzatziki omáčkou a třeba i sypaným sýrem feta. Skvěle se hodí i jako součást salátu nebo s rýží.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Oregano drcené – základ řecké chuti
✅ Paprika sladká mletá – dodá barvu a jemnou chuť
✅ Římský kmín drcený – dodá orientální tón
✅ Koriandr mletý – lehká citrusová chuť do směsi
✅ Kayenský pepř – pro pikantní šmrnc
✅ Sušený česnek granulovaný – když nemáš čerstvý
✅ TIP: Pokud chceš mít přípravu jednodušší a rychlejší, můžeš místo jednotlivých koření použít hotovou kořenící směs GYROS z e-shopu Koření Ostrava.
Dobrou chuť..!
