Falešná "svíčková"

28.04.2025

původ: Slovensko

Ingredience cca 4-6 porcí 

Na maso a základ:

800 g vepřové plece

3–4 mrkve, 2 petržele, 1 menší celer, 2 cibule

2–3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře(Pohoda)

1 lžíce octa (nebo citronové šťávy)

1–2 lžíce cukru (nejlépe třtinového)

Sůl, pepř(Pohoda)

2–3 lžíce másla + trochu oleje

600 ml vývar (vývar Pohoda)

250 ml smetany ke šlehání (min. 30%)

1 lžíce hladké mouky (nebo použít jíšku)

1 lžíce plnotučné hořčice (pro jemné nakyslení)

1 lžíce brusinkového džemu (dodá šmrnc)


Postup: Plecko osol, opepři a zprudka orestuj na oleji s trochou másla, aby se zatáhlo. Dej stranou.

Na zbylém tuku (přidej máslo podle potřeby) orestuj dozlatova cibuli, pak přidej nahrubo nastrouhanou nebo na kousky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Orestuj vše do pěkné karamelové barvy, ať je omáčka plná chuti. Přidej cukr a nech lehce zkaramelizovat. Pak přilij ocet (nebo citron) – bude to syčet, ale neboj, ten kontrast chutí tomu dává hloubku. Vrať maso do hrnce, přidej bobkový list, nové koření, pepř a zalij vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené. Zakryj poklicí a nech na mírném ohni dusit 1,15–1,20 hodiny (záleží, jak je maso prorostlé). Maso vyndej, omáčku rozmixuj tyčovým mixérem do hladka. Přidej smetanu, hořčici, případně trochu mouky na zahuštění, nech 10–15 minut provařit. Dochuť solí, pepřem, trochou cukru pro jemnost. Maso vrať do omáčky a nech ještě 5 minut prohřát. Podávej s houskovým knedlíkem, smetanou a lžičkou brusinek navrch.

Dobrou chuť!