Falešná "svíčková"

28.04.2025

Falešná svíčková je poctivá česká klasika s jemnou smetanovou omáčkou a typickou chutí kořenové zeleniny. Díky dostupnějšímu masu si zachovává domácí charakter, ale nepřichází o krémovost a chuť, která ke svíčkové neodmyslitelně patří. Jídlo, ke kterému se člověk rád vrací. 

Recept na Falešná "svíčková"

Původ: Slovensko

Suroviny (na cca 4–6 porcí)
Na maso a základ:
800 g vepřové plece, vcelku nebo na větší kusy
3–4 mrkve, nahrubo nastrouhané nebo nakrájené
2 petržele, nahrubo nastrouhané nebo nakrájené
1 menší celer, nahrubo nastrouhaný nebo nakrájený
2 cibule, nasekané nadrobno
2–3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
1 lžíce octa (nebo citronové šťávy)
1–2 lžíce cukru (nejlépe třtinového)
sůl a čerstvě mletý pepř
2–3 lžíce másla + trochu oleje
600 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
250 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
1 lžíce hladké mouky (nebo použít jíšku)
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce brusinkového džemu

Postup
Vepřovou plec osol a opepři. Na pánvi rozehřej olej s trochou másla. Maso zprudka orestuj ze všech stran, aby se zatáhlo a získalo pěknou barvu. Opečené maso dej stranou.

Do stejného hrnce přidej podle potřeby máslo. Osmahni cibuli dozlatova. Přidej mrkev, petržel a celer. Restuj zeleninu do karamelové barvy. Přisyp cukr a nech ho mírně zkaramelizovat.

Přilij ocet nebo citronovou šťávu. Vrať maso zpět do hrnce. Přidej bobkový list, nové koření a kuličky černého pepře. Zalij vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené. Zakryj poklicí a dus na mírném ohni 75-90 minut.

Měkké maso vyndej z hrnce a dej stranou. Vyber koření. Omáčku rozmixuj tyčovým mixérem dohladka. Vmíchej smetanu, hořčici a případně mouku rozmíchanou ve studené vodě. Nech provařit 10–15 minut. Dochuť solí, pepřem a cukrem. Vmíchej lžíci brusinkového džemu.

Maso vrať do hotové omáčky a nech ho ještě pár minut prohřát.

Servírování
Podávej s houskovým knedlíkem, případně s bramborovým knedlíkem nebo rýží. Ozdob talíř lžičkou brusinkového džemu a čerstvou petrželkou.

Chuť jídla stojí hlavně na dobře zvoleném koření – níže najdeš suroviny, které se nám při přípravě tohoto receptu osvědčily.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

Dobrou chuť..!