Vepřová bratislavská plec

07.08.2025

Bratislavské vepřové plecko je tradiční slovenský pokrm, který se připravuje z vepřového masa – nejčastěji z plece – dušeného v jemné smetanové omáčce. Charakteristická je jeho krémová konzistence a vyvážená, lehce pikantní chuť. Podává se s houskovým knedlíkem nebo rýží a patří mezi oblíbené jídla domácí kuchyně nejen na Slovensku, ale i v Česku.

Původ: Česko

Suroviny (na cca 3-5 porcí)

500 g vepřové plece
1 větší cibule
30 g rajčatového protlaku
40 g hladké mouky
200 ml mléka
100 ml smetany  (30 %)
1 malá mrkev
100 g celeru
1 sterilovaná okurka
1 lžíce sterilovaného hrášku
citronová šťáva (dle chuti)
sůl, cukr dle potřeby
rostlinný olej na restování
voda nebo vývar (na podlití)

Postup

Mrkev a celer uvař doměkka a nakrájej na drobné kostičky.
Cibuli nakrájej najemno a osmaž ji na oleji dozlatova. Přidej osolené, na velké kostky nakrájené maso a ze všech stran ho opeč. Přidej rajčatový protlak, promíchej a podlij trochou vývaru nebo vody.

Maso musíš dusit do měkka pod pokličkou, podle potřeby dolévej vývar nebo vodu.
Když je měkké, vyjmi ho na talíř bokem.

Výpek zahusti moukou rozmíchanou ve vodě, přidej trochu citronové šťávy a dobře provař. Pak vlij mléko a nakonec zjemni smetanou. Omáčku přeceď a přidej do ní uvařenou zeleninu, sterilovaný hrášek a na kostičky nakrájenou okurku.

Ještě krátce provař, dochuť a můžeš podávat.

Servírování

Maso servíruj s omáčkou a klasickým houskovým knedlíkem. Výborně se hodí také vařené brambory nebo noky.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

✅ Pepř černý mletý nebo drcený – pro dochucení masa i omáčky
✅ Nové koření mleté – pokud chceš dodat omáčce jemné aroma
✅ Bobkový list – můžeš přidat při dušení masa pro tradiční chuť
✅ Cibule granulovaná – praktická do základu, když není čerstvá
✅ Paprika sladká mletá – pro barvu a jemné doladění základu

Dobrou chuť..!