Vepřová bratislavská plec

07.08.2025

Bratislavská vepřová plec je tradiční slovenský pokrm připravovaný z pomalu dušeného vepřového masa v jemné smetanové omáčce. Vyniká krémovou konzistencí a vyváženou, lehce pikantní chutí. Nejčastěji se podává s houskovým knedlíkem nebo rýží. 

Recept Vepřová bratislavská plec

Původ: Česko

Suroviny (na cca 3-5 porcí)

500 g vepřové plece
1 větší cibule
30 g rajčatového protlaku
40 g hladké mouky
200 ml mléka
100 ml smetany  (30 %)
1 malá mrkev
100 g celeru
1 sterilovaná okurka
1 lžíce sterilovaného hrášku
citronová šťáva (dle chuti)
sůl, cukr dle potřeby
rostlinný olej na restování
voda nebo vývar (na podlití)

Postup

Mrkev a celer uvařte do měkka a nakrájejte na drobné kostičky.
Cibuli nakrájejte najemno a osmažte ji na oleji dozlatova. Přidejte osolené, na velké kostky nakrájené maso a ze všech stran ho opečte. Přidejte rajčatový protlak, promíchejte a podlijte trochou vývaru nebo vody.

Maso musíte dusit do měkka pod pokličkou, podle potřeby dolévejte vývar nebo vodu.
Když je měkké, vyjměte ho na talíř bokem.

Výpek zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě, přidejte trochu citronové šťávy a dobře provařte. Pak vlijte mléko a nakonec zjemněte smetanou. Omáčku přeceďte a přidejte do ní uvařenou zeleninu, sterilovaný hrášek a na kostičky nakrájenou okurku.

Ještě krátce provařte, dochuťte a můžete podávat.

Servírování

Maso servírujte s omáčkou a klasickým houskovým knedlíkem. Výborně se hodí také vařené brambory nebo noky. 

Chuť jídla stojí hlavně na dobře zvoleném koření – níže najdeš suroviny, které se nám při přípravě tohoto receptu osvědčily.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

Dobrou chuť..!