Bigos

08.10.2025

Bigos je ikonické jídlo polské kuchyně, často označované jako "lovecký guláš". Základem je kysané i čerstvé zelí, maso a uzenina, často také  houby a sušené švestky. Pokrm se dlouho dusí, aby se chutě krásně propojily, a čím déle se ohřívá, tím je lepší. Bigos je sytý, voňavý a výrazný – neodmyslitelná součást polských slavností i domácího vaření.

Bigos (tradiční polské dušené zelí s masem)
Původ: Polsko

Suroviny (cca 6 porcí)

400 g vepřového masa (plec nebo krkovice)
300 g uzeného masa (např. uzená krkovička nebo bůček)
2 kvalitní klobásy (polského typu, např. kabanos)
500 g kysaného zelí
300 g čerstvého bílého zelí
2 střední cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce sádla
1 hrst sušených švestek (bez pecek)
100 ml červeného suchého vína
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl, pepř , majoránka, tymián dle chuti

[TIP: Můžete také pro zjednodušení použít kořenící směs BIGOS z našeho e-shopu]

Postup

Nejprve si připrav základ: na sádle osmaž najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidej nasekaný česnek a chvíli restuj. Přidej na kostky nakrájené vepřové maso a osol, opepři. Až se maso zatáhne, přidej pokrájené uzené maso i klobásu. Vše orestuj společně a přidej rajčatový protlak, krátce orestuj.

Mezitím propláchni kysané zelí (dle kyselosti), nakrájej ho a společně s nakrájeným čerstvým zelím přidej do hrnce. Přidej bobkový list, nové koření, kuličky pepře, drcený kmín, švestky a na kostičky nakrájené jablko. Podlij vínem a případně trochou vody nebo vývaru.

Vše důkladně promíchej, přiveď k varu a pak stáhni na mírný plamen. Dusíme pomalu a dlouho – ideálně 2 až 3 hodiny. Čím déle bigos dusíš, tím lepší je jeho chuť. Ještě lepší je ohřátý druhý nebo třetí den.

Podává se s čerstvým chlebem nebo jen tak samotný jako syté hlavní jídlo.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Bobkový list – nedílná součást každého bigosu
✅ Nové koření – pro autentickou polskou chuť
✅ Drcený kmín – podpoří stravitelnost zelí
✅ Pepř černý celý – na dochucení i do sáčku s kořením
✅ Sušený česnek – když není po ruce čerstvý
✅ Majoránka – volitelná, ale krásně doladí chuť

Dobrou chuť..!