Kayenský pepř s česnekem – spojení pálivého a pikantního pepře s ostrou, aromatickou silou česneku je naprosto výbušná kombinace, která se hodí do spousty jídel. Hodí se do marinád na maso, do restované zeleniny, do omáček nebo třeba do polévek (Třeba česnečka s trochou kayenského pepře? Nebe!).
Kayenský pepř - mletá sušená chilli paprička, obvykle odrůdy Capsicum annuum. Ostrá, štiplavá, někdy lehce kouřová.
Účinky na zdraví - podporuje trávení, zrychluje metabolismus, má antibakteriální účinky, zlepšuje prokrvení a u některých lidí dokáže i tlumit bolest (díky kapsaicinu).
Česnek - klasika české kuchyně, ale oblíbený po celém světě. Ostrá, štiplavá za syrova, po tepelné úpravě sladká a jemná.
Účinky na zdraví - silné přírodní antibiotikum, snižuje krevní tlak, podporuje imunitu, pomáhá při nachlazení a má protizánětlivé účinky.