Zapékané řecké plněné papriky

28.04.2025

Zapékané řecké plněné papriky (Gemista) jsou oblíbeným středomořským pokrmem, typickým pro domácí kuchyni v celém Řecku. Papriky se plní směsí rýže, cibule, rajčat, bylinek a často i mletého masa, poté se pomalu zapékají v troubě, dokud nejsou krásně měkké a plné šťávy. Kořeněná náplň a sladkost pečené papriky vytvářejí dokonale vyváženou chuť. 

PŮVOD: Řecko

SUROVINY (na 4 porce)

4 velké papriky, nejlépe barevné (červené, žluté nebo zelené)
500 g mletého vepřového masa
200 g rýže
3 rajčata, nakrájená na kostičky (čerstvá nebo loupaná z konzervy)
1 velká cibule, nasekaná nadrobno
2–3 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
2 lžíce rajčatového protlaku
1 ks řeckého sýra Feta
sůl a čerstvě mletý černý pepř
sladká paprika mletá
oregáno a bazalka
olej na smažení
cca ½ až 1 hrnek vody na podlití

POSTUP

Rýži dej vařit do osolené vody a uvař ji al dente – aby nebyla úplně měkká, protože se ještě bude zapékat.

Na pánvi rozehřej trochu oleje a osmahni nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidej mleté maso a restuj, dokud nezačne pouštět šťávu. Vmíchej nasekaný česnek a nech krátce rozvonět. Přidej uvařenou rýži, nakrájená rajčata a polovinu rajčatového protlaku. Podlij trochou vody a nech krátce provařit, aby se chutě propojily. Směs dochuť solí, pepřem, sladkou paprikou, oregánem a bazalkou.

Paprikám odřízni vršky a vydlab semínka. Naplň je připravenou směsí. Zbytek směsi, který se nevejde dovnitř, rozprostři kolem paprik v zapékací míse. Navrch každé papriky polož trochu sýra Feta a přiklop je odříznutými vršky. Lehce podlij cca ½ až 1 hrnkem vody. Peč v předehřáté troubě na 200 °C cca 1 hodinu, dokud nejsou papriky měkké a sýr na povrchu lehce zapečený.

SERVÍROVÁNÍ
Podávej horké. Můžeš ozdobit čerstvými bylinkami nebo zakápnout olivovým olejem. Skvěle se hodí k čerstvému pečivu nebo lehkému zeleninovému salátu.

MOJE DOPORUČENÍ Z E-SHOPU KOŘENÍ OSTRAVA
✅ Sladká paprika mletá – dodá barvu i sladkost
✅ Oregáno – klasická řecká bylinka, která nesmí chybět
✅ Bazalka – pro jemnou, sladkou vůni
✅ Černý pepř mletý nebo drcený – pro výraznější chuť
✅ Sušený česnek granulovaný – pokud nemáš po ruce čerstvý

DOBROU CHUŤ!