Zapékané řecké plněné papriky

28.04.2025

Původ: Řecko

Ingredience na 4 porce:

4 ks velké papriky

sůl, pepř, oregáno, bazalka, sladká paprika (vše koření Pohoda)

2 lžíce rajského protlaku

500 g mletého vepřového masa - je možné smíchat 250g mletého vepřového a 250g hovězího

200g rýže

3 ks rajčat - můžete dát loupaná z konzervy nebo čerstvá

1 ks velké cibule

2-3 stroužky česneku

1ks řecký sýr Feta


Postup přípravy:

Dejte si vařit rýži.

Nakrájejte si cibulku, osmahněte ji na pánvi dozlatova. Přidejte mleté maso. Do něho zamíchejte rozmačkaný nebo nakrájený česnek. Maso míchejte na ohni dokud nepustí šťávu. Do základu vmíchejte rýži, přidejte na kostičky nakrájená rajčata, 1/2 rajského protlaku (dle chuti popř. kečup), zalejte vývarem a uvařte rýži na zkus (al dente). Osolte, opepřete a dokořeňte dle libosti. Hotovou směsí naplňte vydlabané papriky a vložte do zapékací misky. Zasypejte zbytkem náplně, která se do paprik nevešla. Navrch dejte zbytek kousek sýra Feta, přiklopte pokličkou z papriky a lehce podlijte vodou (0,5-1 hrníček). Dejte do trouby a pečte cca 1 hodinku na 200°C.

Dobrou chuť!