Zapékané brambory s kuřecím masem

16.10.2025

Zapékané brambory s kuřecím masem a smetanou jsou oblíbeným jídlem české domácí kuchyně. Vrstvy brambor, šťavnatého kuřecího masa, cibule a česneku se zapékají ve smetaně, často se sýrem navrchu, dokud nevznikne krásně zlatavá a voňavá kůrka.  Pro zjednodušení a dosažení skvělé chuti použijte směs koření Americký brambor/hranolky


Zapékané brambory s kuřecím masem a smetanou

Původ: Česko

Suroviny (4 porce)
600 g kuřecího masa (prsa nebo stehna)
900 g brambor
1 větší cibule (cca 100–120 g)
2 stroužky česneku
3/4 lžičky sladké papriky
1/3 lžičky tymiánu
1/3 lžičky rozmarýnu
sůl a pepř dle chuti
1 lžíce nasekané čerstvé petrželky (nebo 1/2 lžičky sušené)
300 ml smetany na vaření (12–15 %)
150 g strouhaného sýra (např. eidam, gouda, mozzarella)
trocha oleje nebo másla na vymazání pekáče

Pro zjednodušení a dosažení skvělé chuti použijte směs koření Americký brambor/hranolky

Postup

Brambory oloupej a nakrájej na plátky. Kuřecí maso očisti a nakrájej na menší kousky. Cibuli nakrájej nadrobno, česnek utři nebo nasekej.

Do vymazané zapékací mísy pokládej vrstvy: část brambor, kuřecí maso, cibuli, česnek. Každou vrstvu ochuť solí, pepřem, paprikou, tymiánem, rozmarýnem a nasekanou petrželí. Pokračuj, dokud nespotřebuješ všechny suroviny, vršek by měly tvořit brambory.

Vše zalij smetanou – měla by sahat těsně pod vrchní vrstvu. Přikryj alobalem a peč 40 minut při 180–200 °C. Poté sundej alobal, posypej sýrem a dopeč 10–15 minut dozlatova.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
Paprika sladká mletá – pro barvu a příjemnou nasládlost
Tymián – výborně doplní chuť masa
Rozmarýn celý – přidá bylinkový šmrnc
Česnek sušený – praktický a aromatický
Zlaté kuře – skvělá zkratka pro dochucení masa i brambor

Dobrou chuť..!