Vepřové maso v hořčicové omáčce

29.05.2025

Původ: Česko

Ingredience (4 porce):

Na maso:

600 g vepřové pečeně nebo plecka

1 cibule (najemno)

2 stroužky česneku (nasekané)

2 lžíce plnotučné hořčice

200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)

200 ml vývaru (zeleninový nebo masový)

1 lžíce másla

Sůl a čerstvě mletý pepř

1 lžička sušeného tymiánu (nebo čerstvého)

Olej na opékání

Na opečené brambory:

800 g nových brambor (neloupaných)

3 lžíce olivového oleje

1 lžička sladké papriky

15 kuliček zeleného pepře nakládaného

1/2 lžičky rozmarýnu

Sůl a pepř dle chuti

Postup

Opečené brambory:

Brambory dobře omyjeme a překrojíme na poloviny (větší na čtvrtiny).

V míse je promícháme s olivovým olejem, solí, pepřem, paprikou a rozmarýnem.

Rozprostřeme je na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 35–40 minut dozlatova, v polovině otočíme.

Maso s omáčkou:

Vepřové maso nakrájíme na plátky nebo větší kostky, osolíme a opepříme.

Na větší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olej a maso zprudka opečeme ze všech stran dozlatova, přidáme máslo.  Poté vyjmeme a dáme stranou.

Ve výpeku necháme zpěnit cibuli, česnek a necháme zesklovatět. Vmícháme hořčici, zelený pepř, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Promícháme.

Vložíme zpět maso, přidáme tymián a dusíme pod pokličkou na mírném ohni cca 40 minut, dokud není maso měkké.

Nakonec přilijeme smetanu, dobře promícháme a necháme ještě 5 minut probublávat, aby omáčka zhoustla. Dochutíme solí a pepřem. 

Jako přílohu můžete použít dušenou rýži, bramborovou kaši a nebo už zmíněný opékaný brambor.

Dobrou chuť!