Vepřové maso v hořčicové omáčce
Vepřové maso v hořčicové omáčce patří k oblíbeným pokrmům české domácí kuchyně, ačkoliv inspiraci si bere i z francouzských receptů. Šťavnaté maso se podává s krémovou omáčkou z hořčice, smetany a výpeku, často dochucenou cibulí, česnekem nebo bílým vínem.

Recept na Vepřové maso v hořčicové omáčce
PŮVOD: Česko (inspirace z francouzské kuchyně)
SUROVINY (na 4 porce)
Na maso:
600 g vepřové pečeně nebo plecka
1 cibule, nasekaná nadrobno
2 stroužky česneku, nasekané
2 lžíce plnotučné hořčice
200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
200 ml vývaru (zeleninového nebo masového)
1 lžíce másla
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžička sušeného tymiánu nebo čerstvý
olej na opékání
Na opečené brambory:
800 g nových brambor (neloupaných)
3 lžíce olivového oleje
1 lžička sladké papriky
15 kuliček zeleného pepře nakládaného
½ lžičky rozmarýnu
sůl a pepř dle chuti
POSTUP
Brambory důkladně omyj a osuší. Nakrájej je na poloviny, případně na čtvrtiny, pokud jsou větší. V míse promíchej brambory s olivovým olejem, solí, pepřem, sladkou paprikou a rozmarýnem. Rozprostři brambory na plech vyložený pečicím papírem. Peč v předehřáté troubě na 200 °C asi 35–40 minut dozlatova. V polovině pečení brambory otoč, aby se propekly rovnoměrně.
Vepřové maso nakrájej na plátky nebo větší kostky, podle toho, co preferuješ. Osol a opepři maso. Na větší pánvi nebo v hrnci rozehřej olej. Maso zprudka opeč ze všech stran dozlatova. Přidej lžíci másla, krátce promíchej a maso vyndej stranou.
Ve výpeku nech zpěnit cibuli a česnek, dokud zesklovatí. Přidej hořčici a nakládaný zelený pepř. Krátce orestuj, zalij vývarem a dobře promíchej, aby se ode dna odlepily všechny připečené kousky.
Vlož zpět opečené maso. Přidej tymián. Přiklop poklicí a dus na mírném ohni asi 40 minut, dokud maso nezměkne.
K měkkému masu přilij smetanu. Promíchej a nech ještě asi 5 minut jemně probublávat, aby omáčka zhoustla a získala sametovou konzistenci. Dochutíš solí a pepřem podle potřeby.
Servírování
Podávej maso s hořčicovou omáčkou společně s opečenými bramborami. Na talíři můžeš brambory posypat pár lístky čerstvé bazalky nebo petrželky na ozdobu. Jako příloha se hodí také dušená rýže nebo bramborová kaše.
Chuť jídla stojí hlavně na dobře zvoleném koření – níže najdeš suroviny, které se nám při přípravě tohoto receptu osvědčily.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
DOBROU CHUŤ..!




