Vepřové maso v hořčicové omáčce

29.05.2025

Vepřové maso v hořčicové omáčce patří k oblíbeným pokrmům české domácí kuchyně, ačkoliv inspiraci si bere i z francouzských receptů. Šťavnaté maso se podává s krémovou omáčkou z hořčice, smetany a výpeku, často dochucenou cibulí, česnekem nebo bílým vínem. Skvěle ladí s rýží, těstovinami nebo bramborami. 

PŮVOD: Česko (inspirace z francouzské kuchyně)

SUROVINY (na 4 porce)

Na maso:
600 g vepřové pečeně nebo plecka
1 cibule, nasekaná nadrobno
2 stroužky česneku, nasekané
2 lžíce plnotučné hořčice
200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
200 ml vývaru (zeleninového nebo masového)
1 lžíce másla
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžička sušeného tymiánu nebo čerstvý
olej na opékání

Na opečené brambory:
800 g nových brambor (neloupaných)
3 lžíce olivového oleje
1 lžička sladké papriky
15 kuliček zeleného pepře nakládaného
½ lžičky rozmarýnu
sůl a pepř dle chuti

POSTUP
Brambory důkladně omyj a osuší. Nakrájej je na poloviny, případně na čtvrtiny, pokud jsou větší. V míse promíchej brambory s olivovým olejem, solí, pepřem, sladkou paprikou a rozmarýnem. Rozprostři brambory na plech vyložený pečicím papírem. Peč v předehřáté troubě na 200 °C asi 35–40 minut dozlatova. V polovině pečení brambory otoč, aby se propekly rovnoměrně.

Vepřové maso nakrájej na plátky nebo větší kostky, podle toho, co preferuješ. Osol a opepři maso. Na větší pánvi nebo v hrnci rozehřej olej. Maso zprudka opeč ze všech stran dozlatova. Přidej lžíci másla, krátce promíchej a maso vyndej stranou.

Ve výpeku nech zpěnit cibuli a česnek, dokud zesklovatí. Přidej hořčici a nakládaný zelený pepř. Krátce orestuj, zalij vývarem a dobře promíchej, aby se ode dna odlepily všechny připečené kousky.

Vlož zpět opečené maso. Přidej tymián. Přiklop poklicí a dus na mírném ohni asi 40 minut, dokud maso nezměkne.

K měkkému masu přilij smetanu. Promíchej a nech ještě asi 5 minut jemně probublávat, aby omáčka zhoustla a získala sametovou konzistenci. Dochutíš solí a pepřem podle potřeby.

Podávej maso s hořčicovou omáčkou společně s opečenými bramborami. Na talíři můžeš brambory posypat pár lístky čerstvé bazalky nebo petrželky na ozdobu. Jako příloha se hodí také dušená rýže nebo bramborová kaše.

MOJE DOPORUČENÍ Z E-SHOPU KOŘENÍ OSTRAVA
✅ Černý pepř mletý nebo drcený – pro skvělou, intenzivní vůni
✅ Tymián drcený nebo celý – výborný do omáčky i na maso
✅ Sladká paprika mletá – dodá barvu i jemnou sladkost
✅ Rozmarýn – na brambory ideální
✅ Sušená bazalka – pokud nemáš čerstvou na ozdobu
✅ Česnek granulovaný – když chceš výraznější česnekovou chuť
✅ Citronový pepř – může omáčce dodat lehce svěží nádech, pokud máš chuť na malou obměnu

DOBROU CHUŤ..!