Vepřové maso v hořčicové omáčce
Původ: Česko
Ingredience (4 porce):
Na maso:
600 g vepřové pečeně nebo plecka
1 cibule (najemno)
2 stroužky česneku (nasekané)
2 lžíce plnotučné hořčice
200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
200 ml vývaru (zeleninový nebo masový)
1 lžíce másla
Sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžička sušeného tymiánu (nebo čerstvého)
Olej na opékání
Na opečené brambory:
800 g nových brambor (neloupaných)
3 lžíce olivového oleje
1 lžička sladké papriky
15 kuliček zeleného pepře nakládaného
1/2 lžičky rozmarýnu
Sůl a pepř dle chuti
Postup
Opečené brambory:
Brambory dobře omyjeme a překrojíme na poloviny (větší na čtvrtiny).
V míse je promícháme s olivovým olejem, solí, pepřem, paprikou a rozmarýnem.
Rozprostřeme je na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 35–40 minut dozlatova, v polovině otočíme.
Maso s omáčkou:
Vepřové maso nakrájíme na plátky nebo větší kostky, osolíme a opepříme.
Na větší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olej a maso zprudka opečeme ze všech stran dozlatova, přidáme máslo. Poté vyjmeme a dáme stranou.
Ve výpeku necháme zpěnit cibuli, česnek a necháme zesklovatět. Vmícháme hořčici, zelený pepř, krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Promícháme.
Vložíme zpět maso, přidáme tymián a dusíme pod pokličkou na mírném ohni cca 40 minut, dokud není maso měkké.
Nakonec přilijeme smetanu, dobře promícháme a necháme ještě 5 minut probublávat, aby omáčka zhoustla. Dochutíme solí a pepřem.
Jako přílohu můžete použít dušenou rýži, bramborovou kaši a nebo už zmíněný opékaný brambor.
Dobrou chuť!
