Vepřová plec po znojemsku

28.04.2025

původ: Česko

Ingredience:

600 g vepřového masa (plec), 100 g uzené maso vcelku

2 lžíce oleje , 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list(Pohoda)

1 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladké papriky uzené(Pohoda)

1dl červeného vína, sůl a mletý pepř(Pohoda)

150 g sterilovaných okurek (nakládaček)

1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce plnotučné hořčice

1 lžíce octa (podle chuti) nebo lák z okurek

0,5-0,7l vývar na podlití(Pohoda)

Postup:

Vepřové maso nakrájejte na kostky nebo plátky, osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte nadrobno.

V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli do zlatova. Přidejte uzené maso a restujte. Poté vložte vepřové maso a opečte ho ze všech stran. Přidejte sladkou papriku a krátce promíchejte. Zasypte moukou a opět krátce promíchejte. Přidejte rajčatový protlak, bobkový list a červené víno. Alkohol necháme odpařit. Zalijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum, přiklopte a duste doměkka (kostky cca 45-60 minut, plátky cca 20-30 minut). Mezitím nakrájejte okurky na nudličky. Když je maso měkké, přidejte do hrnce okurky, hořčici a trochu octa. Prohřejte asi 5 minut, podávejte s knedlíkem, rýží nebo bramborovou kaší.

Dobrou chuť!