Vepřová plec po venkovsku

12.08.2025

Vepřová plec po venkovsku je syté jídlo české kuchyně, které vychází z tradičního způsobu vaření na vesnici. Šťavnaté maso se pomalu peče nebo dusí s cibulí, houbami a dalšími ingrediencemi. Výsledkem je poctivé, jednoduše kořeněné jídlo plné domácí vůně, které zasytí i hladového chlapa po práci na poli. 

Původ: Česko

Suroviny (na cca 4 porce)

1 kg vepřové plece
2 větší cibule
1 hrst sušených hříbků
250 ml bílého vína
1 hrst čerstvé petrželové natě
2 lžíce hladké mouky
sádlo (na orestování)
máslo (na cibulový základ)
bazalka (sušená nebo čerstvá)
sůl
čerstvě mletý pepř
těstoviny (jako příloha – např. kolínka nebo fleky)

Postup

Maso nakrájej na kostky velikosti jako na guláš. Zapraší ho hladkou moukou a orestuj na rozpáleném sádle dozlatova. Poté maso vyjmi z pánve a dej stranou.

Do výpeku přidej trochu másla, přidej na jemno nakrájenou cibuli a nech ji zesklovatět až dozlatova. Přidej maso zpět, přisyp namočené a pokrájené sušené hříbky i s vodou, ve které se máčely. Podlej bílým vínem.

Osol, opepři, přidej špetku sušené bazalky a nech dusit na mírném ohni pod pokličkou do měkka. Pokud je potřeba, můžeš během dušení dolévat trochu vody.

Jakmile je maso měkké, podle potřeby dochuť a případně zahusti vývar lžící mouky rozmíchanou v troše vody. Na závěr vmíchej nasekanou petrželku a krátce provař.

Servírování

Podávej s uvařenými těstovinami – ideálně kolínky nebo širší nudle. Můžeš promíchat maso s těstovinami už v hrnci, nebo servírovat zvlášť.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

✅ Sušené hříbky – výborné do venkovských pokrmů
✅ Pepř černý mletý nebo drcený – pro dochucení masa i šťávy
✅ Bazalka sušená – jemné bylinkové aroma do dušeného masa
✅ Sušená petržel – když není čerstvá po ruce
✅ Česnek granulovaný – můžeš přidat špetku do základu pro výraznější chuť

Dobrou chuť..!