Vepřová plec po venkovsku
Vepřová plec po venkovsku je syté jídlo české kuchyně, které vychází z tradičního způsobu vaření na vesnici. Šťavnaté maso se pomalu peče nebo dusí s cibulí, houbami a dalšími ingrediencemi. Výsledkem je poctivé, jednoduše kořeněné jídlo plné domácí vůně.

Recept na Vepřová plec po venkovsku
Původ: Česko
Suroviny (na cca 4 porce)
1 kg vepřové plece
2 větší cibule
1 hrst sušených hříbků
250 ml bílého vína
1 hrst čerstvé petrželové natě
2 lžíce hladké mouky
sádlo (na orestování)
máslo (na cibulový základ)
bazalka (sušená nebo čerstvá)
sůl
čerstvě mletý pepř
těstoviny (jako příloha – např. kolínka nebo fleky)
Postup
Maso nakrájej na kostky velikosti jako na guláš. Zapraší ho hladkou moukou a orestuj na rozpáleném sádle dozlatova. Poté maso vyjmi z pánve a dej stranou.
Do výpeku přidej trochu másla, přidej na jemno nakrájenou cibuli a nech ji zesklovatět až dozlatova. Přidej maso zpět, přisyp namočené a pokrájené sušené hříbky i s vodou, ve které se máčely. Podlej bílým vínem.
Osol, opepři, přidej špetku sušené bazalky a nech dusit na mírném ohni pod pokličkou do měkka. Pokud je potřeba, můžeš během dušení dolévat trochu vody.
Jakmile je maso měkké, podle potřeby dochuť a případně zahusti vývar lžící mouky rozmíchanou v troše vody. Na závěr vmíchej nasekanou petrželku a krátce provař.
Servírování
Podávej s uvařenými těstovinami – ideálně kolínky nebo širší nudle. Můžeš promíchat maso s těstovinami už v hrnci, nebo servírovat zvlášť.
I u jednoduchých jídel dělá správné koření velký rozdíl – níže najdeš suroviny, které recept chuťově posunou.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
Dobrou chuť..!





