Vepřová plec na houbách
Vepřová plec na houbách je poctivé české jídlo s vůní lesa a domácí kuchyně. Šťavnaté maso se pomalu dusí s cibulí, česnekem a houbami, díky čemuž vzniká sytá a výrazně voňavá omáčka. Jednoduchý, hutný a naprosto uspokojivý pokrm pro dny, kdy máš chuť na klasiku.

Recept na Vepřová plec na houbách
Původ: Česko
Suroviny (na 4 porce)
800 g vepřové plece, nakrájené na větší kostky
1 velká cibule, nasekaná nadrobno
3–4 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
2 hrsti sušených hub (nebo cca 200–300 g čerstvých lesních hub)
1 lžíce hladké mouky (volitelné, na zahuštění)
1 lžička sladké uzené papriky
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
sůl a čerstvě mletý pepř
kmín drcený
2 lžíce sádla nebo oleje
cca 500 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
trochu smetany nebo másla na zjemnění (volitelné)
Postup
Sušené houby namoč do teplé vody alespoň na 30 minut, aby změkly. Výluh si ponech k pozdějšímu použití. Maso nakrájej na větší kostky, osol, opepři a případně popraší uzenou paprikou a drceným kmínem. V hrnci rozehřej sádlo nebo olej, přidej cibuli a smaž ji dozlatova. Přidej maso a opeč ho ze všech stran, aby se zatáhlo. Přidej česnek a krátce orestuj. Vmíchej sladkou uzenou papriku a ihned podlij trochou vývaru.
Přidej bobkový list, nové koření a houby i s výluhem. Dolij vývar, aby bylo maso ponořené. Přikryj a dus na mírném ohni asi 1,5 hodiny.
Pokud chceš omáčku hustší, rozmíchej mouku ve studené vodě nebo v másle a přidej do omáčky. Nech několik minut provařit.
Na závěr můžeš přidat trochu smetany nebo másla pro jemnější chuť. Dochutíš solí, pepřem a kmínem dle chuti.
Servírování
Podávej s dušenou rýží, houskovým knedlíkem, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem. Ozdob nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
I u jednoduchých jídel dělá správné koření velký rozdíl – níže najdeš suroviny, které recept chuťově posunou.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
Dobrou chuť!





