Vepřová plec na houbách
původ: Česko
Ingredience (na 4 porce):
800 g vepřové plece (klidně i s trochou tuku – dodá šťávu)
1 velká cibule, 3–4 stroužky česneku
2 hrsti sušených hub (nebo cca 200–300 g čerstvých – ideálně lesních)
1 lžíce hladké mouky (na zahuštění, ale můžeš i bez)
1 lžička mleté sladké uzené papriky, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření
sůl, pepř, kmín drcený římský (vše koření Pohoda), 2 lžíce sádla nebo oleje
cca 500 ml vývaru (vývar Pohoda), případně trocha smetany nebo másla pro zjemnění
Postup:
Sušené houby namoč alespoň na 30 minut do teplé vody – krásně změknou a pustí vůni. Výluh si nech stranou, je to poklad! Maso nakrájej na větší kostky, osol, opepři, můžeš trochu poprášit paprikou a kmínem.
Na sádle osmaž cibuli dozlatova, pak přidej maso a opeč ze všech stran, aby se zatáhlo. Přidej česnek (nasekaný nebo prolisovaný),papriku, zamíchej a hned podlij vývarem. Přihodíš koření (bobkový list, nové koření) a houby(i s výluhem), stáhni plamen a dus přikryté cca 1,5 hodiny. Občas zkontroluj a případně dolij vývar.
Až je maso krásně měkké a omáčka zredukovaná, zahustíš trochou mouky rozmíchané ve vodě (nebo lžící másla promíchaného s moukou – tzv. jíška naplacato). Nebo klidně nech bez zahuštění, jen převař déle a zredukuj.
Nakonec můžeš přidat lžíci smetany nebo trošku másla na zjemnění. Podávej s rýží.
Dobrou chuť.!
