Stroganoff kuřecí

28.04.2025

Kuřecí Stroganoff je jemné a krémové jídlo, které se skvěle hodí pro běžné domácí vaření. Šťavnaté kuřecí maso se dusí v omáčce z cibule, smetany a hořčice, díky čemuž vzniká vyvážená a příjemně sytá chuť. Rychlá varianta klasického receptu, ke které se člověk rád vrací. 

Recept na Stroganoff kuřecí

Původ: Rusko

Suroviny (na 3–4 porce)
500 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků, nakrájených na nudličky
1 větší cibule, nasekaná najemno
2–3 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
200 g žampionů, nakrájených na plátky
150 g kyselých okurek, nakrájených na menší kousky
2 lžíce másla (nebo oleje)
1 lžička sladké uzené papriky
1 lžíce hořčice (dijonské nebo plnotučné)
300 ml kuřecího vývaru
150 ml bílého vína
150 ml smetany ke šlehání (33 %)
1 lžíce hladké mouky
sůl a čerstvě mletý černý pepř
nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobu

Postup
Kuřecí maso nakrájej na tenké nudličky. Osol ho a opepři. Na pánvi rozehřej máslo nebo olej.
Vlož kuřecí nudličky a orestuj je na vyšším plameni, aby se zatáhly a lehce zezlatovaly. Opečené maso dej stranou na talíř.
Do stejné pánve přidej nasekanou cibuli a orestuj ji dozlatova. Přidej česnek a krátce orestuj, aby se rozvoněl. Přidej žampiony a opékej je cca 5–7 minut, dokud nezmenší objem a nepustí vodu. Přilij bílé víno a nech ho pár minut odvařit, aby se zredukoval alkohol. Přisyp uzenou papriku a rychle zamíchej. Přidej hořčici a promíchej. Vrať kuřecí maso zpět do pánve. Krátce opeč, aby se prohřálo a obalilo směsí. Zalij vývarem, stáhni plamen a nech probublávat cca 20 minut, dokud maso nezměkne. Ke konci vaření přidej nakrájené kyselé okurky. Smetanu promíchej s hladkou moukou, aby nevznikly hrudky. Vmíchej smetanu do pánve a nech omáčku ještě krátce provařit cca 5–10 minut, dokud nezhoustne.
Dochutíš solí a pepřem dle chuti.

Servírování
Hotový kuřecí Stroganoff ozdob nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Podávej s dušenou rýží, těstovinami, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

Dobrou chuť..!