Stroganoff kuřecí
původ: Rusko
Ingredience 3-4 osoby:
500 g kuřecích prsou (nebo stehenních řízků – šťavnatější varianta)
1 větší cibule (nasekaná najemno)
2–3 stroužky česneku (nasekané nebo prolisované)
200 g žampionů (nakrájené na plátky), 150g kyselých okurek
2 lžíce másla (nebo oleje), 1 lžička sladké papriky uzené(Pohoda)
1 lžíce hořčice (ideálně dijonská, ale může být i plnotučná)
300 ml kuřecího vývaru (vývar Pohoda), 150ml bílého vína
150 ml smetany ke šlehání (33%), 1 lžíce hladké mouky
sůl, pepř podle chuti, nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobu
Postup:
Kuřecí maso nakrájej na tenké nudličky, osol a opepři. Na pánvi rozpusť máslo, orestuj kuřecí nudličky. Orestované maso dej bokem na talíř a na výpeku na pánvi osmaž cibuli dozlatova. Přidej česnek a krátce orestuj, pak přihoď žampiony. Opékej je, až se pěkně zmenší a pustí vodu (cca 5–7 minut). Přilej 150ml bílého vína a nech odvařit. Přisyp papriku a rychle zamíchej, aby nezhořkla. Přidej hořčici, promíchej. Vrať na pánev kuře a krátce opeč, dokud nezmění barvu. Zalij vývarem, ztlum plamen a nech asi 20 minut probublávat. Před koncem přidej nakrájené okurky . Nakonec vmíchej smetanu, v případě potřeby dej do smetany mouku, omáčku zahusti a nech krátce, cca 10min., provařit. Případně dochuť solí a pepřem. Podávej s rýží, těstovinami, bramborovou kaší nebo klidně jen s čerstvým pečivem. Ozdob nasekanou zelenou natí.
Dobrou chuť.!
