Štěpánská pečeně

22.12.2025

Vepřové maso v jemné zeleninové omáčce vychází z klasické štěpánské pečeně. Pomalu dušené maso, základ z kořenové zeleniny a nové koření vytvářejí plnou, vyváženou chuť. Jde o poctivé jídlo vhodné pro víkendové vaření i slavnostnější oběd. 

Recept na jídlo Štěpánská pečeně

Původ: Česko

Suroviny (cca 4–6 porcí)

Vepřové maso (plec nebo kýta) 1 kg
Sádlo 30 g
Slanina 100 g
Cibule 2 ks
Mrkev 4 ks
Kořenová petržel 2 ks
Rajčatový protlak 2 lžíce
Cukr 3 lžičky
Hladká mouka 2 lžíce
Máslo 30 g
Voda nebo vývar cca 1,2 l
Sůl cca 1 lžička
Černý pepř mletý cca 1/2 lžičky
Nové koření celé cca 20 kuliček

Postup

Maso nakrájejte na větší kostky nebo plátky, osolte a opepřete. V hrnci nebo hlubokém kastrolu rozehřejte sádlo, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a nechte ji lehce vypéct. Poté vložte maso a ze všech stran ho zprudka opečte, aby se zatáhlo. Opečené maso vyjměte a dejte stranou.

Do výpeku přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova. Přisypte mouku, krátce ji zaprašte a přidejte rajčatový protlak s cukrem. Základ dobře promíchejte a krátce zarestujte, aby se rozvinula chuť.

Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a nové koření. Vraťte maso zpět do hrnce, zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené, a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a pod pokličkou duste přibližně 90 minut, dokud maso nezměkne.

Jakmile je maso hotové, vyjměte ho. Omáčku podle potřeby rozmixujte dohladka nebo jen lehce rozmačkejte zeleninu, vmíchejte máslo a případně dolaďte solí, pepřem nebo špetkou cukru. Maso vraťte zpět do omáčky a krátce prohřejte.

Servírování

Podávejte s rýží, houskovým nebo karlovarským knedlíkem, případně s vařenými bramborami. Štěpánská pečeně chutná nejlépe druhý den, kdy se chutě krásně propojí.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

Chuť téhle omáčky stojí na správně zvoleném koření. Pokud použijete kvalitní nové koření, pepř a poctivý základ, dostanete výsledek, který chutná jako z dobré české hospody – jen doma. Níže najdete suroviny, které se nám při přípravě tohoto receptu dlouhodobě osvědčují.

Dobrou chuť...!