Srbské rizoto
Srbské rizoto je syté a výrazně ochucené jídlo balkánské kuchyně. Spojuje rýži, mleté maso, papriku a rajčata do jednoduchého, ale plného a uspokojivého pokrmu. Ideální volba, když máš chuť na poctivé jídlo z jednoho hrnce.

Recept na Srbské rizoto
Původ: Srbsko
Suroviny (na cca 4 porce)
400 g mletého vepřového masa (plec nebo kýta)
1 velká cibule, nasekaná najemno
2 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
400 g rýže (nejlépe dlouhozrnná nebo parboiled)
1 červená paprika, nakrájená na kousky
1 zelená paprika, nakrájená na kousky
150 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
400 ml drcených rajčat (nebo plechovka rajčat, rozmačkaných)
2 lžíce rajčatového protlaku
500–600 ml vývaru (nebo vody)
sůl a čerstvě mletý černý pepř
sladká paprika uzená
pálivá paprika mletá (volitelné)
majoránka
1 bobkový list
olej na smažení
strouhaný sýr (volitelné)
čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
Mleté maso osol a opepři. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřej trochu oleje a přidej cibuli. Smaž ji dozlatova. Přidej mleté maso a opeč ho ze všech stran, dokud se nezatáhne. Vmíchej nasekaný česnek a nech krátce rozvonět. Přidej nakrájené papriky a krátce orestuj.
Nasyp rýži a míchej cca 2 minuty, aby nasákla šťávu z masa a zeleniny. Přidej drcená rajčata, rajčatový protlak a hrášek. Dochucuj kořením – bobkový list, sladká uzená paprika, pálivá paprika, majoránka. Zalij vývarem, aby byla směs ponořená.
Přikryj poklicí a vař na mírném plameni cca 20 minut, dokud není rýže měkká. Občas promíchej, aby se rizoto nepřipálilo. Pokud je potřeba, dolij trochu vývaru nebo vody. Když je rýže měkká, dochuť solí, pepřem a případně špetkou cukru.
Servírování
Podávej horké, posypané strouhaným sýrem nebo nasekanou čerstvou petrželkou.
Chuť jídla stojí hlavně na dobře zvoleném koření – níže najdeš suroviny, které se nám při přípravě tohoto receptu osvědčily.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
Dobrou chuť..!





