Srbské rizoto

28.04.2025

původ: Srbsko

Ingredience (na cca 4 porce):

400 g mletého vepřového masa (plec, kýta)

1 velká cibule, 2 stroužky česneku

400g rýže (nejlíp dlouhozrnná nebo parboiled, aby se nerozvařila)

1 červená paprika, 1 zelená paprika (klidně i mražená směs)

150 g hrášku (čerstvý nebo mražený)

400 ml drcených rajčat (nebo plechovka rajčat v kuse, rozmačkat)

2 lžíce rajčatového protlaku

500-600ml vývar nebo voda (vývar Pohoda)

sůl, pepř, sladká paprika uzená, pálivá paprika podle chuti(Pohoda)

majoránka, bobkový list(Pohoda)

olej na smažení

případně trocha strouhaného sýra na posypání


Postup:

Mleté maso osol a opepři. V hlubší pánvi nebo kastrolu osmaž cibuli do sklovata.

Přidej maso, opeč ze všech stran, dokud se nezatáhne.

Přidej nasekaný česnek, papriku na kousky a krátce orestuj.

Přisyp rýži a nech ji nasáknout šťávu – zhruba 2 minutky míchej.

Přidej rajčata, protlak, hrášek, koření (bobkový list, paprika, majoránka)

a zalij vývarem tak, aby bylo vše ponořené.

Přikryj a vař pod pokličkou na mírném plameni cca 20 minut, dokud není rýže měkká.

Občas promíchej, případně dolij trochu vody nebo vývaru.

Až je vše hotové, dochutíš solí, pepřem, případně špetkou cukru

Podávej teplé, posypané sýrem nebo čerstvou petrželkou.

Dobrou chuť.!