Spaghetti alla Carbonara

28.04.2025

Původ: Itálie

Ingredience (na 2 porce):

200 g špaget (nejlépe kvalitní italské)

100 g pancetty nebo guanciale

4 žloutky a 1 celé vejce

50 g parmazánu (nebo Pecorino Romano pro autentickou chuť)

3 stroužky česneku

čerstvě mletý černý pepř(Pohoda)

4 lžičky soli do vody na špageti 

Postup: 

Dejte vařit velký hrnec osolené vody, 4 lžičky soli a uvařte špagety podle návodu na obalu – ideálně "al dente". Když jsou hotové, nechte si trochu vody z vaření, může se hodit k omáčce.

Na pánvi rozehřej trochu olivového oleje. Přidej na kostičky nebo proužky nakrájenou pancettu nebo guanciale. Smaž, dokud nebude krásně křupavá a zlatavá (asi 5 minut). Přidej rozmáčknutý česnek pro vůni, ale pozor, aby se nespálil.

Mezitím si v misce rozšlehej 4 žloutky a 1 vejce s nastrouhaným parmazánem (nebo Pecorinem). Přidej hodně čerstvě mletého pepře. Dolej dvě lžíce škrobové vody ze špaget. Směs by měla být hustá, ale ne příliš tuhá.

Jakmile jsou špagety uvařené, přidej je na pánev k pancettě (pokud nemáš dost místa, můžeš je dát do velké misky). Rychle je promíchej, aby se maso dostalo k těstovinám. Nech pár vteřin, aby se vše prohřálo. Teď přidej vaječnou směs s parmazánem. Důležité je, aby vejce neudělala "omeletu" – musí zůstat krásně krémová! Proto musíš směs míchat a zároveň trochu pomalu přilévat trochu vody z těstovin, aby se omáčka krásně spojila a měla správnou konzistenci. Omáčka by měla být hladká, krémová a pokrývat každé sousto. Hotové špagety carbonara ihned podávej! Můžeš je posypat ještě trochou strouhaného parmazánu a čerstvého pepře.

Dobrou chuť!