Spaghetti alla Carbonara

28.04.2025

Spaghetti alla Carbonara je tradiční římské jídlo, které si získalo světovou slávu svou jednoduchostí a intenzivní chutí. Připravuje se z několika základních surovin – vejce, sýr Pecorino Romano, černý pepř a guanciale (sušené vepřové líčko). Bez smetany, jen s krémovou strukturou vytvořenou teplem těstovin – to je pravá, autentická carbonara. 

PŮVOD: Itálie

SUROVINY (na 2 porce)
200 g špaget (nejlépe kvalitní italské, např. De Cecco, Barilla)
100 g pancetty nebo guanciale, nakrájené na kostičky nebo proužky
4 žloutky a 1 celé vejce
50 g parmazánu (nebo Pecorino Romano)
3 stroužky česneku, lehce rozmáčknuté
čerstvě mletý černý pepř
4 lžičky soli do vody na špagety
olivový olej na smažení

POSTUP
Přiveď k varu velký hrnec vody, osol ho 4 lžičkami soli a vlož špagety. Uvař je al dente podle návodu na obalu. Uchovej si asi 1 hrnek vody z vaření.

Na pánvi rozehřej trochu olivového oleje. Přidej nakrájenou pancettu nebo guanciale a restuj na středním plameni dozlatova. Přidej rozmáčknutý česnek, krátce ho nech uvolnit vůni a pak ho vyjmi.

V misce rozšlehej 4 žloutky a 1 vejce. Přidej nastrouhaný parmazán nebo Pecorino a čerstvě mletý pepř. Přimíchej asi 2 lžíce vody z těstovin – směs má být hustá, ale stále tekutá.

Uvařené špagety slij a přidej je k pancettě na pánev. Rychle promíchej, aby se tuk rovnoměrně rozprostřel. Pánev stáhni z ohně. Přilij vaječnou směs a za stálého míchání postupně přilévej trochu horké vody z těstovin, dokud nevznikne hladká, krémová omáčka.

Ochutnej a případně dochuť solí. Ihned servíruj, posyp sýrem a čerstvě mletým pepřem.

SERVÍROVÁNÍ
Podávej horké, ideálně s čerstvou sklenkou bílého vína nebo jemného červeného. Skvěle se hodí i čerstvý zeleninový salát jako doplněk.

MOJE DOPORUČENÍ Z E-SHOPU KOŘENÍ OSTRAVA
✅ Černý pepř mletý nebo drcený – pro výrazné aroma a kontrast s pancettou
✅ Sušený česnek granulovaný – pro jemnější tón bez použití čerstvého

DOBROU CHUŤ!