Spaghetti al pomodoro

28.04.2025

Spaghetti al pomodoro patří mezi čistá a jednoduchá jídla italské kuchyně. Stojí na výrazné rajčatové chuti, olivovém oleji a bylinkách, které dohromady vytvářejí lehký a vyvážený pokrm. Ideální volba, když máš chuť na poctivou italskou klasiku bez zbytečností. 

Recept na Spaghetti al pomodoro

Původ: Itálie

Suroviny (na 2 porce)
200 g špaget
2 lžíce olivového oleje (extra panenský)
2 stroužky česneku, nasekané najemno
400 g rajčat (loupaná z konzervy nebo čerstvá zralá)
sůl a čerstvě mletý černý pepř
½ lžičky cukru (pokud jsou rajčata kyselejší)
1 lžička sušené bazalky
parmazán na posypání (volitelné)
čerstvá bazalka nebo polníček na ozdobu (volitelné)

Postup
Přiveď k varu velký hrnec vody. Osol ji (cca 1 lžíce soli na 1 l vody). Vhoď špagety a uvař je al dente podle návodu na obalu. Slij je, ale trochu vody si nech stranou pro případné zjemnění omáčky.

Na pánvi zahřej olivový olej. Přidej nasekaný česnek a krátce ho zarestuj – jen dokud nezačne vonět. Přidej rajčata. Pokud jsou celá, rozmačkej je vidličkou nebo lžící. Vař na mírném ohni 10–15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Osol, opepři a případně přidej špetku cukru. Nakonec vmíchej sušenou bazalku.

Přidej uvařené špagety přímo do pánve s omáčkou. Promíchej, aby se těstoviny krásně obalily. Pokud je omáčka příliš hustá, přidej trochu vody z vaření těstovin.

Servírování
Špagety servíruj horké. Posyp je čerstvě nastrouhaným parmazánem a ozdob lístky bazalky nebo polníčkem. Výborně chutnají s lehce opečenou bagetou nebo sklenkou suchého bílého vína.

I u jednoduchých jídel dělá správné koření velký rozdíl – níže najdeš suroviny, které recept chuťově posunou.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

Dobrou chuť..!