Špagety al Pomodoro

28.04.2025

původ: Itálie

Ingredience na 2 porce:

200 g špaget

2 lžíce olivového oleje (extra panenský)

2 stroužky česneku (najemno nasekané)

400 g rajčat (ideálně loupaná rajčata z konzervy nebo čerstvá zralá rajčata)

Sůl a čerstvě mletý pepř (Pohoda)

0,5čl cukru (pokud jsou rajčata kyselejší)

1čl Sušená bazalka (Pohoda)

Parmazán na posypání (volitelné)

Postup:

Uvař špagety podle návodu na obalu ve velkém množství osolené vody – al dente. Mezitím na pánvi zahřej olivový olej a přidej česnek. Nech ho krátce zarestovat, jen dokud nezačne vonět (ne dohněda).Přidej rajčata – pokud jsou vcelku, rozmačkej je vidličkou. Vař na mírném ohni 10–15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Osol, opepři a případně přidej špetku cukru pro vyvážení chuti. Nakonec vmíchej sušenou bazalku. Slij špagety (trochu vody si můžeš nechat pro případné zjemnění omáčky) a smíchej je s omáčkou. Servíruj s čerstvou bazalkou (lístky polníčku) a strouhaným parmazánem.

Dobrou chuť!