Špagety al Pomodoro
původ: Itálie
Ingredience na 2 porce:
200 g špaget
2 lžíce olivového oleje (extra panenský)
2 stroužky česneku (najemno nasekané)
400 g rajčat (ideálně loupaná rajčata z konzervy nebo čerstvá zralá rajčata)
Sůl a čerstvě mletý pepř (Pohoda)
0,5čl cukru (pokud jsou rajčata kyselejší)
1čl Sušená bazalka (Pohoda)
Parmazán na posypání (volitelné)
Postup:
Uvař špagety podle návodu na obalu ve velkém množství osolené vody – al dente. Mezitím na pánvi zahřej olivový olej a přidej česnek. Nech ho krátce zarestovat, jen dokud nezačne vonět (ne dohněda).Přidej rajčata – pokud jsou vcelku, rozmačkej je vidličkou. Vař na mírném ohni 10–15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Osol, opepři a případně přidej špetku cukru pro vyvážení chuti. Nakonec vmíchej sušenou bazalku. Slij špagety (trochu vody si můžeš nechat pro případné zjemnění omáčky) a smíchej je s omáčkou. Servíruj s čerstvou bazalkou (lístky polníčku) a strouhaným parmazánem.
Dobrou chuť!
