Spaghetti al pomodoro
Spaghetti al pomodoro jsou jedním z nejjednodušších a zároveň nejklasičtějších pokrmů italské kuchyně. Základem je kvalitní rajčatová omáčka z čerstvých nebo loupaných rajčat, olivového oleje, česneku a bazalky. Jídlo vyniká svou čistou chutí a lehkostí – ideální na rychlý oběd nebo večeři, kdy toužíš po poctivé italské chuti bez zbytečností.
Původ: Itálie
Suroviny (na 2 porce)
200 g špaget
2 lžíce olivového oleje (extra panenský)
2 stroužky česneku, nasekané najemno
400 g rajčat (loupaná z konzervy nebo čerstvá zralá)
sůl a čerstvě mletý černý pepř
½ lžičky cukru (pokud jsou rajčata kyselejší)
1 lžička sušené bazalky
parmazán na posypání (volitelné)
čerstvá bazalka nebo polníček na ozdobu (volitelné)
Postup
Přiveď k varu velký hrnec vody. Osol ji (cca 1 lžíce soli na 1 l vody). Vhoď špagety a uvař je al dente podle návodu na obalu. Slij je, ale trochu vody si nech stranou pro případné zjemnění omáčky.
Na pánvi zahřej olivový olej. Přidej nasekaný česnek a krátce ho zarestuj – jen dokud nezačne vonět. Přidej rajčata. Pokud jsou celá, rozmačkej je vidličkou nebo lžící. Vař na mírném ohni 10–15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Osol, opepři a případně přidej špetku cukru. Nakonec vmíchej sušenou bazalku.
Přidej uvařené špagety přímo do pánve s omáčkou. Promíchej, aby se těstoviny krásně obalily. Pokud je omáčka příliš hustá, přidej trochu vody z vaření těstovin.
Servírování
Špagety servíruj horké. Posyp je čerstvě nastrouhaným parmazánem a ozdob lístky bazalky nebo polníčkem. Výborně chutnají s lehce opečenou bagetou nebo sklenkou suchého bílého vína.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Bazalka sušená – skvělá do rajčatových omáček
✅ Černý pepř mletý nebo drcený – pro výraznější chuť
✅ Sušený česnek granulovaný – praktický, když není čerstvý
✅ Oregano drcené – ideální pro středomořské aroma
✅ Paprika sladká mletá – jemně zvýrazní chuť rajčat
Dobrou chuť..!
