Smažená kuřecí křidélka v těstíčku

21.07.2025

Smažená kuřecí křidélka v těstíčku jsou ikonou americké street food kultury, inspirované jižanskou kuchyní s vlivem Cajun a soul food. Oblíbená na večírcích, při sledování sportu nebo jako rychlé občerstvení – křupavá kůrka a šťavnaté maso z nich dělají neodolatelnou klasiku. 

Původ: USA 

Suroviny (cca 4 porce)
1 kg kuřecích křídel
4 lžíce pálivé omáčky (např. piri piri)
150 g hladké mouky (na těstíčko)
2 vejce
150 ml perlivé vody

Obalovací směs:
300 g hladké mouky
2 lžíce mletého černého pepře
1 lžíce granulovaného česneku
1 lžíce sladké mleté papriky
1 lžíce pálivé mleté papriky
1 lžíce soli

Na smažení:
rostlinný olej (větší množství)

Na servírování:
salát Coleslaw
sladká chilli omáčka
listy řapíkatého celeru na ozdobu

Postup
Z kuřecích křídel odřízni špičky a rozkroj je v kloubu na dvě části. V míse promíchej s pálivou omáčkou, solí a pepřem a nech alespoň 30 minut marinovat v lednici.
Mezitím si připrav těstíčko: smíchej mouku, vejce a perlivou vodu a vyšlehej dohladka.
V další misce promíchej mouku se všemi suchými přísadami (sůl, pepř, česnek, papriky).
Křídla postupně namáčej do těstíčka a hned poté obaluj v ochucené moučné směsi.
Smaž ve vyšší vrstvě oleje dozlatova, přibližně 5–7 minut.
Po osmažení nech křídla okapat na papírové utěrce.
Podávej horká, nejlépe s coleslawem, chilli omáčkou a čerstvou zeleninou. Jako přílohu můžeš přidat i hranolky nebo bagetu.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Paprika sladká mletá – krásná barva a vůně
✅ Paprika pálivá mletá – na správnou pikantnost
✅ Česnek granulovaný – pro bohatší chuť těstíčka
✅ Pepř čtyř barev – zvyšuje chuťový zážitek
✅ Oregano a tymián – základní bylinky do obalovací směsi

Dobrou chuť..!