Salisbury steak s houbovou omáčkou
Salisbury steak patří mezi poctivá jídla americké domácí kuchyně. Šťavnaté hovězí karbanátky dochucené cibulí, hořčicí a kořením se podávají v bohaté houbové omáčce, která jim dodává plnou a výraznou chuť. Ideální jídlo, když máš chuť na sytou a nenápadně rustikální klasiku.

Recept na Salisbury steak s houbovou omáčkou
PŮVOD: USA, na východním pobřeží mezi New Yorkem a Ohiem.
SUROVINY (na 3–4 porce)
Na maso:
500 g mletého hovězího masa
1 vejce
1 malá cibule, nasekaná najemno
2 stroužky česneku, prolisované
2 lžíce strouhanky
1 lžíce worcestrové omáčky
1 lžička hořčice (dijonské nebo klasické)
sůl a čerstvě mletý pepř
olej nebo máslo na opečení
Na omáčku (gravy):
1 větší cibule, nakrájená na půlkolečka
200 g žampionů, nakrájených na plátky
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
400 ml hovězího vývaru
1 lžíce worcestrové omáčky
½ lžičky tymiánu
sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP
V míse smíchej mleté maso, vejce, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, strouhanku, worcestrovou omáčku, hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně propracuj rukama, aby se suroviny dobře spojily. Vytvaruj 4 oválné placky vysoké asi 1,5 cm. Na pánvi rozehřej olej nebo máslo a steaky opeč z obou stran dozlatova, přibližně 3–4 minuty z každé strany. Poté maso odlož stranou.
Do téže pánve přidej máslo, cibuli a nechej zesklovatět. Přidej žampiony a restuj, dokud nezměknou. Zasyp moukou a krátce orestuj. Za stálého míchání postupně přilévej hovězí vývar, přidej worcestrovou omáčku, tymián, sůl a pepř. Nech omáčku pár minut povařit, dokud nezhoustne. Do hotové omáčky vrať maso, přikryj poklicí a nech na mírném ohni dusit asi 10–15 minut.
SERVÍROVÁNÍ
Salisbury steak podávej s bramborovou kaší, máslovou rýží, vařenými bramborami nebo těstovinami. Ozdob nasekanou petrželkou nebo jarní cibulkou. Výborně chutná také s kyselou okurkou.
Chuť jídla stojí hlavně na dobře zvoleném koření – níže najdeš suroviny, které se nám při přípravě tohoto receptu osvědčily.
MOJE DOPORUČENÍ Z E-SHOPU KOŘENÍ OSTRAVA
DOBROU CHUŤ!




