Salisbury steak
Původ: USA
Ingredience 3-4 osoby:
Na maso:
500 g mletého hovězího masa (můžeš klidně smíchat s trochou vepřového)
1 vejce
1 malá cibule – najemno nasekaná
2 stroužky česneku – prolisované
2 lžíce strouhanky
1 lžíce worcestrové omáčky
1 lžička hořčice (dijonské nebo klasické)
sůl, pepř(Pohoda)
Na omáčku (gravy):
1 větší cibule – na půlkolečka
200 g žampionů – na plátky
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
400 ml hovězího vývaru (vývar Pohoda)
1 lžíce worcestrové omáčky
1/2 lžičky tymiánu (Pohoda)
sůl, pepř (Pohoda)
Postup:
Příprava masa: V míse smíchej mleté maso, vejce, cibuli, česnek, strouhanku, worcester, hořčici, sůl a pepř. Vše dobře promíchej rukama a vytvaruj asi 4 placky – ne moc tlusté, zhruba ve tvaru malého oválného bifteku. Na pánvi rozehřej trochu oleje nebo másla a placky opeč z obou stran dozlatova (cca 3–4 minuty z každé strany). Nemusí být úplně propečené, protože se ještě budou dusit v omáčce. Vyndej je stranou. Do stejné pánve přidej máslo a cibuli. Restuj pár minut, až zesklovatí. Přidej žampiony a opékej, dokud nepustí šťávu a nezměknou. Zasyp moukou a za stálého míchání nech krátce provařit. Pomalu přilij vývar a dobře rozmíchej, aby nevznikly hrudky. Přidej worcester, případně tymián. Nech pár minut povařit, omáčka začne houstnout. Vrať opečené "steaky" do omáčky a pod pokličkou nech dusit cca 10–15 minut na mírném ohni, aby se maso dodělalo a chutě propojily.
Servírování: Salisbury steak je skvělý s bramborovou kaší (totální klasika), máslovou rýží, vařenými brambory, nebo i s těstovinami. Na závěr to můžeš posypat trochu nasekanou petrželkou nebo jarní cibulkou – a klidně přidej i kyselou okurku jako kontrast.
Dobrou chuť.!
