Salát Coleslaw
Coleslaw je svěží zelný salát s původem v Nizozemsku, kde se mu říkalo "koolsla" – zkráceně "kool" (zelí) a "sla" (salát). Do Ameriky ho přivezli nizozemští přistěhovalci, kde se rychle zabydlel jako ikonická příloha k barbecue, smaženému kuřeti nebo burgerům.
Původ: Nizozemsko
Suroviny (cca 6 porcí)
1 hlávka bílého zelí
1 velká mrkev
2 stonky řapíkatého celeru
200 g kvalitní majonézy
1 lžíce bílého vinného octa
šťáva z 1 citronu
špetka cukru
sůl a pepř podle chuti
Postup
Zelí nakrouhej na velmi tenké proužky, osol ho a lehce promačkej rukama, aby změklo a pustilo šťávu.
Mrkev nastrouhej nahrubo.
Řapíkatý celer zbav vláken a nakrájej na tenká kolečka.
V samostatné misce smíchej majonézu, šťávu z citronu, vinný ocet, špetku cukru, sůl a pepř – vznikne krémová zálivka.
Zelí, mrkev a celer spoj ve větší míse a přidej připravenou zálivku.
Důkladně promíchej a nech v lednici odstát alespoň 30 minut, ideálně několik hodin.
Podávej vychlazené – hodí se k pečenému masu, grilovaným jídlům, burgerům nebo třeba k řízku.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Pepř černý mletý – do zálivky perfektní pro jemné pikantní zakončení
✅ Sůl mořská jemná – skvěle podpoří přirozenou chuť čerstvé zeleniny
✅ Sušený česnek granulovaný – pokud chceš dodat zálivce výraznější tón
Dobrou chuť..!
