Salát Ceasar
Salát Caesar vznikl ve 20. letech 20. století v mexické Tijuáně, kde ho poprvé připravil italský šéfkuchař Caesar Cardini. Základem jsou křupavé listy římského salátu, krutony, hoblinky parmazánu a výrazný dresink z česneku, sardelek, žloutků, hořčice, citronu a olivového oleje. Často se doplňuje grilovaným kuřecím masem nebo slaninou.
Původ: Mexico
Suroviny (na cca 4 porce)
Na dresink:
100 g pasterizovaných žloutků(Pokud nemáte k dispozici pasterizované žloutky, použijte 300g majonézy)
250 ml olivového oleje
4 ančovičky
5 stroužků česneku
šťáva z jednoho citronu
worcesterová omáčka (dle chuti)
francouzská dijonská hořčice
1 lžíce bílého vinného octa
50 g sýru grana padano (nastrouhaného)
sůl
čerstvě mletý pepř
Na salát:
200 g kuřecích prsou
400 g římských listů
100 g sýru Grana padano (na hoblinky nebo strouhání)
100g anglické slaniny vcelku
hrst celých kapar
krutony z bílého chleba
Postup
Kuřecí prsa nakrájej na menší kostky, osol, opepři a orestuj na pánvi dozlatova. Dej stranou vychladnout.
Do mixéru vlož žloutky, česnek nakrájený na plátky, pokrájené ančovičky, nastrouhaný sýr, vinný ocet a dijonskou hořčici. Přidej špetku soli, pepře a citronovou šťávu. Rozmixuj dohladka. Za stálého mixování pomalu přilévej olivový olej, aby vznikl hustý, krémový dresink. Nakonec přidej pár kapek worcesterové omáčky a ještě krátce promixuj.
Římské listy omyj, osušíš a natrhej na větší kusy. Přelij je dresinkem a promíchej, aby se listy krásně obalily. Přendej salát do hlubšího talíře. Navrch dej orestované kuřecí maso, čerstvě opečenou křupavou slaninu, domácí krutony z bílého chleba, pár kapar a zasyp nastrouhaným nebo na hoblinky nakrájeným sýrem Grana padano.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Sušený česnek granulovaný – alternativa k čerstvému do dresinku
✅ Černý pepř mletý – ideální pro dochucení dresinku i kuřete
✅ Oregano drcené – můžeš přidat do krutonů nebo i na maso
✅ Paprika uzená mletá – hodí se na okořenění kuřete před restováním
✅ Tymian drcený – výborný na kuře i do krutonů
Dobrou chuť..!
