Paella s kuřecím masem
původ: Španělsko
Ingredience:
2 lžíce olivového oleje
600 g kuřecího masa (stehna bez kosti nebo prsa – nakrájené na kousky)
100g chorizo (španělský salám, klobása)
1 větší cibule (najemno)
3 stroužky česneku (prolisované nebo nasekané)
1 červená a zelená paprika (nakrájená na proužky)
2 rajčata (nastrouhaná bez slupky nebo 150 g krájených z konzervy)
200 g rýže na paellu (např. arborio)
750 ml vývaru nejlépe kuřecího (vývar Pohoda)
1 lžička mleté sladké papriky uzené, špetka kajenského pepře (Pohoda),špetka šafránu,
lžička kurkumy, sůl, pepř podle chuti (popřípadě použít kořenící směs PAELLA od Pohoda)
mražený hrášek (hrst)
citron na ozdobu, čerstvá petrželka (volitelně)
Postup:
Rozpal olej na velké hluboké pánvi. Osmahni kuřecí maso ze všech stran dozlatova. Vyjmi ho a dej stranou. Ve výpeku orestuj cibuli, až zesklovatí. Orestuj salám Chorizo, přidej česnek, papriky a restuj pár minut, až zelenina změkne. Přidej rajčata a restuj dalších 5–7 minut, až se rajčata rozpadnou a vytvoří omáčku. Přidej mletou papriku, špetku chilli, šafrán nebo kurkumu a vše promíchej. Vsyp rýži a promíchej, aby se obalila v základu. Přidej osolený vývar a vrať kuře zpět do pánve. Nech vařit bez míchání! Rýže by se měla vařit volně na mírném ohni asi 20 minut. V polovině přidej hrášek. Pokud se tekutina rychle vypařuje, dolij trochu vývaru nebo vody. Když se tekutina vstřebá a rýže je al dente (mírně na skus), vypni oheň. Přikryj pánev alobalem nebo poklicí a nech paellu 5–10 minut odpočinout. Podávej s citronem, posypané petrželkou, ideálně s nějakým lehkým bílým vínem nebo sangrií.
Dobrou chuť.!
