Paella s kuřecím masem

28.04.2025

Paella s kuřecím masem je varianta slavného španělského jídla původem z Valencie, které se připravuje na široké pánvi. Používají se kousky kuřecího masa, které se dusí s rýží, zeleninou, rajčaty a typickým kořením jako je šafrán nebo uzená paprika. Výsledkem je syté, voňavé a barevné jídlo s typicky španělským charakterem. 

Původ: Španělsko

Suroviny (na cca 4 porce)
2 lžíce olivového oleje
600 g kuřecího masa (stehna bez kosti nebo prsa, nakrájené na kousky)
100 g chorizo (španělský salám nebo klobása), nakrájené na kolečka
1 větší cibule, nasekaná najemno
3 stroužky česneku, prolisované nebo nasekané
1 červená paprika, nakrájená na proužky
1 zelená paprika, nakrájená na proužky
2 rajčata, nastrouhaná bez slupky (nebo 150 g krájených rajčat z konzervy)
200 g rýže na paellu (např. arborio)
750 ml kuřecího vývaru
1 lžička sladké uzené papriky
špetka kajenského pepře
špetka šafránu (nebo 1 lžička kurkumy)
sůl a čerstvě mletý černý pepř
mražený hrášek (hrst)
citron na ozdobu
čerstvá petrželka na posypání (volitelné)

Postup
Na velké hluboké pánvi rozehřej olivový olej. Přidej kuřecí maso a opeč ho ze všech stran dozlatova. Opečené maso dej stranou.

Do výpeku přidej nasekanou cibuli a nech ji zesklovatět. Přidej chorizo a krátce orestuj. Poté přidej česnek a nakrájené papriky. Restuj několik minut, až zelenina změkne.

Přidej nastrouhaná rajčata (nebo rajčata z konzervy) a restuj 5–7 minut, dokud se rajčata nerozpadnou a nevytvoří omáčku. Přidej sladkou papriku, kajenský pepř a šafrán nebo kurkumu. Promíchej.

Vsyp rýži a promíchej, aby se obalila v základu. Přidej osolený vývar a vrať kuře zpět do pánve.

Vař na mírném ohni cca 20 minut. V polovině vaření přidej hrášek. Pokud se tekutina rychle vypařuje, dolij trochu vývaru nebo vody.

Když je rýže al dente a většina tekutiny vstřebaná, odstav pánev z ohně. Přikryj ji alobalem nebo poklicí a nech 5–10 minut odpočinout, aby se chutě spojily.

Servírování
Paellu podávej horkou, ozdobenou plátky citronu a nasekanou čerstvou petrželkou. Skvěle chutná s lehkým bílým vínem nebo sangrií.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Paprika uzená mletá – základní koření do paelly
✅ Kayenský pepř mletý – pro pikantní šmrnc
✅ Kurkumový prášek – pokud nechceš použít drahý šafrán, dá barvu
✅ Černý pepř mletý nebo drcený – skvělý do základů i na závěrečné dochucení
✅ Oregano – můžeš přidat špetku do základu, pokud chceš bylinkový tón
✅ Sušený česnek granulovaný – když nemáš po ruce čerstvý

Dobrou chuť..!