Maďarské paprikovo-rajčatové Lecsó
Maďarské paprikovo-rajčatové lečo (Lecsó) je tradiční letní pokrm, který patří k základům maďarské kuchyně. Připravuje se z cibule, čerstvé papriky a rajčat, někdy doplněných kvalitní klobásou. Vzniká tak jednoduché, ale plné a voňavé jídlo, ideální s chlebem nebo jako příloha ke grilovanému masu.

Recept na Maďarské paprikovo-rajčatové Lecsó
Původ: Maďarsko
Suroviny (na cca 4 porce)
3 červené papriky
2 zelené nebo žluté papriky
3 velké cibule
5 masitých rajčat
300 g cukety
2 kvalitní klobásy (např. csabai, čabajka nebo papriková klobása)
3 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky maďarského koření
sůl dle chuti
Postup
Cibuli oloupej a nakrájej na silnější půlkolečka. V hlubokém hrnci rozehřej trochu oleje a cibuli na něm nech zesklovatět. Mezitím nakrájej klobásu na kolečka a opeč ji zvlášť na pánvi dozlatova, aby pustila tuk a krásně se rozvoněla.
Do hrnce k cibuli přidej očištěné papriky nakrájené na tenké proužky a za občasného míchání je krátce podus asi 5 minut na mírném plameni.
Rajčata spař vroucí vodou, oloupej slupku a pokrájej je na větší kousky. Přidej je do hrnce k zelenině, přidej na kostičky nakrájenou cuketu a vše důkladně promíchej. Přidej opečenou klobásu i s výpekem z pánve a dochuť maďarským kořením a solí.
Dus bez pokličky cca 5–7 minut, dokud se rajčata nerozpadnou. Papriky by měly zůstat pevné na skus, cuketa jemně změklá a chutě krásně propojené.
Servírování
Lečo podávej teplé, ideálně s čerstvým chlebem nebo bílou bagetou. Díky klobáse je jídlo syté a krásně voňavé, ideální jako hlavní chod. Skvěle se k němu hodí i sklenka dobře vychlazeného piva.
U tradičních receptů je důležité držet vyváženou chuť – níže najdeš koření, které používáme i my.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
Dobrou chuť..!





