Maďarské paprikovo-rajčatové Lecsó 

04.08.2025

Maďarské paprikovo-rajčatové lečo (Lecsó) je tradiční letní pokrm, který patří k základům maďarské kuchyně. Připravuje se z cibule, čerstvé papriky a rajčat, někdy doplněných kvalitní klobásou. Dochuceno je sladkou paprikou a špetkou pálivé. Vzniká tak jednoduché, ale plné a voňavé jídlo, ideální s chlebem nebo jako příloha ke grilovanému masu.

Původ: Maďarsko

Suroviny (na cca 4 porce)

3 červené papriky
2 zelené nebo žluté papriky
3 velké cibule
5 masitých rajčat
300 g cukety
2 kvalitní klobásy (např. csabai, čabajka nebo papriková klobása)
3 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky maďarského koření
sůl dle chuti

Postup

Cibuli oloupej a nakrájej na silnější půlkolečka. V hlubokém hrnci rozehřej trochu oleje a cibuli na něm nech zesklovatět. Mezitím nakrájej klobásu na kolečka a opeč ji zvlášť na pánvi dozlatova, aby pustila tuk a krásně se rozvoněla.

Do hrnce k cibuli přidej očištěné papriky nakrájené na tenké proužky a za občasného míchání je krátce podus asi 5 minut na mírném plameni.

Rajčata spař vroucí vodou, oloupej slupku a pokrájej je na větší kousky. Přidej je do hrnce k zelenině, přidej na kostičky nakrájenou cuketu a vše důkladně promíchej. Přidej opečenou klobásu i s výpekem z pánve a dochuť maďarským kořením a solí.

Dus bez pokličky cca 5–7 minut, dokud se rajčata nerozpadnou. Papriky by měly zůstat pevné na skus, cuketa jemně změklá a chutě krásně propojené.

Servírování

Lečo podávej teplé, ideálně s čerstvým chlebem nebo bílou bagetou. Díky klobáse je jídlo syté a krásně voňavé, ideální jako hlavní chod. Skvěle se k němu hodí i sklenka dobře vychlazeného piva. 🍺

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

✅ Maďarská směs sladká – ideální do leča pro plnou chuť
✅ Paprika uzená mletá – pro výraznější barvu a jemný kouřový tón
✅ Pepř černý mletý – hodí se na závěrečné dochucení
✅ Sušený česnek granulovaný – praktický doplněk, když není po ruce čerstvý
✅ Koření na klobásy – pokud si chceš udělat vlastní domácí klobásky

Dobrou chuť..!