Maďarské paprikovo-rajčatové lecsó
Maďarské paprikovo-rajčatové lečo (Lecsó) je tradiční letní pokrm, který patří k základům maďarské kuchyně. Připravuje se z cibule, čerstvé papriky a rajčat, někdy doplněných vejcem nebo klobásou. Dochuceno je sladkou paprikou a špetkou pálivé. Vzniká tak jednoduché, ale plné a voňavé jídlo, ideální s chlebem nebo jako příloha ke grilovanému masu.
Původ: Maďarsko
Suroviny (na cca 4 porce)
3 červené papriky
2 zelené nebo žluté papriky
3 velké cibule
5 masitých rajčat
300 g cukety
3 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky maďarského koření (pálivá paprika, sladká paprika, petrželová nať, tymián, rozmarýn, česnek)
sůl a pepř dle chuti
Postup
Cibuli oloupej a nakrájej na silnější půlkolečka. V hlubokém hrnci rozehřej olej a cibuli na něm zasklít. Přidej očištěné papriky nakrájené na tenké proužky a za častého míchání je krátce podus asi 5 minut na mírném plameni.
Rajčata spař vroucí vodou, oloupej slupku a pokrájej je na větší kousky. Přidej je do hrnce k zelenině, přidej na kostičky nakrájenou cuketu, dobře promíchej a přisyp maďarské koření. Osol podle chuti.
Vše nech dusit dalších 5–7 minut bez pokličky, dokud se rajčata nerozpadnou. Papriky by měly zůstat ještě pevné na skus a cuketa jemně změklá.
Servírování
Lečo podávej teplé, ideálně s čerstvým chlebem. Můžeš přidat i volské oko nebo opečený párek, pokud chceš jídlo trochu vydatnější.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Maďarská směs sladká – pro autentickou chuť leča
✅ Paprika sladká mletá – pro zvýraznění barvy a jemnosti
✅ Česnek granulovaný – hodí se přidat pro výraznější chuť
✅ Sušená cibule – kdyby došly čerstvé zásoby
✅ Pepř černý mletý – můžeš přidat na závěr pro dochucení
Dobrou chuť..!
