Maďarské lecsó s bramborákem

28.04.2025

Lecsó je tradiční maďarský zeleninový pokrm připravovaný z paprik, rajčat, cibule a někdy i s kousky uzeniny nebo vajec. Je to barevné, voňavé a šťavnaté jídlo, které v Maďarsku patří k nejoblíbenějším domácím receptům. Kombinace s českým bramborákem dodává jídlu zajímavý česko-maďarský charakter – křupavé těsto a jemně pikantní zeleninová směs spolu krásně ladí.

PŮVOD: Maďarsko

SUROVINY (na 2–3 porce)

Na lecsó:
400 g vepřové krkovice, nakrájené na nudličky
1 paprika (žlutá nebo červená), nakrájená na proužky
6 ks nakládaných okurek, nakrájených na kolečka
50 g rajčatového protlaku
2 cibule, nakrájené na půlkolečka
250 g žampionů, nakrájených na plátky
2 lžíce sádla nebo oleje
2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
sůl a čerstvě mletý pepř
300–400 ml zeleninového nebo masového vývaru
3 lžíce tmavé sójové omáčky

Na bramborové placky:
500 g syrových brambor (ideálně varný typ C, škrobovatější)
1 vejce
100 ml mléka
100 g hladké mouky
2 stroužky česneku, prolisované
majoránka, dle chuti
sůl a čerstvě mletý pepř
sádlo nebo olej na smažení

POSTUP

V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřej sádlo nebo olej. Přidej nakrájené vepřové maso, osol a opepři. Opeč ho na vyšší teplotu, dokud se nezatáhne a pustí trochu šťávy. Přidej cibuli a nech ji zesklovatět. Poté přisyp česnek, papriku, okurky a žampiony. Vše dobře promíchej a krátce orestuj.

Vmíchej rajčatový protlak a nech ho pár minut restovat, aby se zbavil syrové chuti. Přidej sójovou omáčku a zalij směs vývarem tak, aby maso bylo téměř ponořené. Přikryj pokličkou a dust na mírném ohni cca 40 minut, dokud maso nezměkne. Pokud je směs příliš řídká, můžeš ji mírně zahustit hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě. Dochutíš solí a pepřem podle chuti.

Mezitím si připrav těsto na bramborové placky. Brambory nastrouhej najemno a lehce vymačkej přebytečnou vodu. Přidej vejce, mléko, prolisovaný česnek, mouku, sůl, pepř a majoránku. Promíchej na hustější těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidej trochu mouky. Na pánvi rozehřej sádlo nebo olej, z těsta tvaruj menší placičky a smaž je dozlatova z obou stran. Hotové placky nech okapat na papírové utěrce.

SERVÍROVÁNÍ
Lecsó servíruj na talíř a přidej k němu čerstvě usmažené bramboráky. Na ozdobu můžeš přidat nasekanou petrželovou nať nebo zelenou část jarní cibulky. Jako doplněk se hodí i lžíce zakysané smetany.

MOJE DOPORUČENÍ Z E-SHOPU KOŘENÍ OSTRAVA
✅ Černý pepř mletý nebo drcený – pro výraznější chuť masa i bramboráků
✅ Majoránka – ideální do bramboráků i na závěrečné dochucení lecsó
✅ Paprika sladká mletá – pokud chceš lecsó výraznější a barevnější
✅ Uzená paprika mletá – dodá lecsó jemně kouřový tón
✅ Česnek granulovaný – když není čerstvý po ruce

DOBROU CHUŤ!