Maďarské lecsó s bramborákem
Původ: Maďarsko
Ingredience (na 2–3 porce):
Na lesčo:
400 g vepřové krkovice
1 paprika žlutá nebo červená, 6 ks nakládaných okurek
50 g rajčatový protlak, 2 cibule, 250 g žampiónů
2 lžíce sádla nebo oleje, 2 stroužky česneku, sůl, pepř
300-400 ml vývar zeleninový nebo podobný(vývar Pohoda)
3 lžíce sojové omáčky tmavé
Na bramborové placky:
500 g brambor (ideálně škrobovatější typ – varný typ C)
1 vejce, 100 ml mléka, 100 g hladké mouky
2 stroužky česneku (pro vůni)
majoránka, sůl, pepř, sádlo nebo olej na smažení
Příprava lecsó:
Nakrájej maso na nudličky, cibuli na půlkolečka, papriky na proužky, žampióny na plátky, okurky na kolečka a česnek na plátky. V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřej sádlo. Maso dej smažit do hrnce, opepři, přidej cibuli a nech ji zesklovatět. Poté přidej česnek, papriku, okurky a žampióny. Přidej rajský protlak a směs orestuj. Po té přidej tři lžíce sojové omáčky. Připravenou směs zalej vývarem, přikryj poklicí a dus maso do měkka cca 40 min. Před koncem, pokud bude potřeba, směs zahustěte. Poté dosol a dopepři podle chuti.
Příprava bramborových placek:
Syrové brambory nastrouhej najemno. Lehce vymačkej přebytečnou vodu. Přidej vejce, prolisovaný česnek, mouku, osol, opepři a přisyp majoránku. Na pánvi rozehřej sádlo nebo olej. Z těsta tvaruj menší placičky a smaž je dozlatova z obou stran.
Hotové placky nech chvíli okapat na papírové utěrce, aby nebyly mastné.
Dobrou chuť!
