Kuřecí prsa v kari omáčce

17.07.2025

Původ: Česká republika, inspirováno Indickou kuchyní

Suroviny (na cca 3–4 porce)

  • 400 g kuřecích prsou (nakrájených na kostky)

  • 1 středně velká cibule (nasekaná najemno)

  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)

  • 1 lžička sladké mleté papriky
    [TIP: Paprika sladká mletá z e-shopu Koření Ostrava krásně zabarví omáčku a dodá hloubku chuti.]

  • 1–2 lžičky kari koření

  • [TIP: Kari koření z e-shopu Koření Ostrava je výrazné, doporučuji začít s 1 lžičkou a dochutit dle chuti.]

  • 1/2 lžičky koření Tikka Masala

  • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)

  • 200 g smetany na vaření (cca 30–33 % tuku)

  • 600 ml kuřecího vývaru (nebo voda + bujón)

  • Olej (na smažení)

  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
    [TIP: Mletý pepř z e-shopu Koření Ostrava dodá jemnou pikantnost.]

Postup krok za krokem

1. Příprava surovin

Kuřecí prsa nakrájej na menší kostky. Cibuli nasekej najemno, česnek prolisuj.

2. Restování masa

Na pánvi rozehřej olej. Přidej kuřecí maso, osol, opepři a orestuj dozlatova, aby se maso zatáhlo. Poté přidej cibuli, česnek a restuj, dokud cibule nezměkne a zesklovatí.

3. Vytvoření kořeněného základu

Přidej sladkou papriku, kari koření a Tikka Masla. Rychle promíchej a nech koření krátce rozvonět (max. 30 vteřin), aby nezhořklo.

4. Příprava omáčky

Zalij vývarem (nebo vodou s bujónem) a nech maso vařit na mírném plameni cca 15–20 minut, dokud nezměkne. V misce rozmíchej smetanu s moukou dohladka. Když je maso měkké, přidej smetanovou směs do pánve a promíchej. Povař ještě alespoň 10 minut, aby se mouka dobře provařila a omáčka zhoustla.

Servírování

Podávej s:

  • dušenou rýží

  • těstovinami

  • nadýchaným houskovým knedlíkem

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

Kari koření – hlavní hvězda tohoto receptu.
Paprika sladká mletá – dodá omáčce barvu i chuť.
Černý pepř mletý – pro jemné dochucení.
Sušený česnek granulovaný – když nemáš po ruce čerstvý.

Dobrou chuť.!