Kuřecí maso s česnekem a těstovinami v sýrové omáčce
Krémová omáčka, šťavnaté kuře a hedvábně sýrové těstoviny na jednom talíři.
Jídlo, které chutná jako z restaurace, ale zvládnete ho doma do 40 minut.
Připravené v jedné pánvi – minimum nádobí, maximum chuti.

Recept na Kuřecí maso s česnekem a těstovinami v sýrové omáčce
Původ: Itálie
Suroviny (4 porce)
Na kuře:
4 kuřecí prsa nebo 6 kuřecích stehen
1 lžička soli
½ lžičky čerstvě mletého pepře
1 lžička česnekového prášku (z e-shopu Koření Ostrava)
1 lžička italského koření (z e-shopu Koření Ostrava)
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
Na omáčku:
4–5 stroužků česneku (nasekaných)
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky (volitelně)
250 ml kuřecího vývaru
250 ml smetany ke šlehání
50 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
½ lžičky italského koření (z e-shopu Koření Ostrava)
¼ lžičky drcených chilli vloček (z e-shopu Koření Ostrava – volitelné)
sůl a pepř dle chuti
2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
šťáva z citronu (volitelně, pro zvýraznění chuti)
Na sýrové těstoviny:
300 g těstovin (cavatappi, fusilli nebo rotini)
100 g mozzarelly nebo sýrové směsi
30 g strouhaného parmazánu
2 lžíce másla
trochu vody z těstovin
Postup
1. Uvař těstoviny
Těstoviny dej do osolené vroucí vody a vař al dente. Před slitím si schovej asi ½ hrnku vody z těstovin.
Horké těstoviny ihned promíchej s máslem, mozzarellou a parmazánem, až vznikne krémová konzistence. Podle potřeby přilij trochu vody z vaření, aby se sýr krásně rozpustil. Udržuj v teple.
2. Opeč kuře
Kuřecí maso osušte, ochuť solí, pepřem, česnekovým práškem a italským kořením.
Na velké pánvi rozpal olivový olej a máslo. Kuře opeč dozlatova 4–6 minut z každé strany, podle velikosti kusů. Přesuň stranou a udržuj teplé.
3. Připrav omáčku
Do stejné pánve přidej máslo a krátce orestuj nasekaný česnek. Pokud chceš omáčku hustší, zaprašte moukou a krátce míchej.
Přilij vývar, promíchej a přidej smetanu. Přiveď k varu a přisyp parmazán, italské koření a případně chilli vločky. Míchej do hladka. Dochucuj solí, pepřem a pár kapkami citronu, pokud chceš svěžest. Nakonec vmíchej nasekanou petrželku.
4. Spoj vše dohromady
Do omáčky vrať opečené kuře a krátce prohřej – stačí 2–3 minuty, aby se chutě propojily. Servíruj s připravenými sýrovými těstovinami.
Chuť jídla stojí hlavně na dobře zvoleném koření – níže najdeš suroviny, které se nám při přípravě tohoto receptu osvědčily.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
Dobrou chuť...!



