Kuřecí frikassee
Původ: Francie
Ingredience 3-4 osoby:
600 g kuřecích prsou nebo stehenních špalíků
1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 pórku nebo hrst hrášku, 200 g žampionů (volitelné)
1 lžička tymiánu(Pohoda), 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky
750 ml kuřecího vývaru (nebo voda + bujon)
200 ml smetany na vaření
sůl, pepř(Pohoda), nasekaná petrželka na závěr
Postup:
Nakrájej kuřecí maso na kostky nebo nudličky, osol a opepři. V hlubší pánvi nebo hrnci rozpusť máslo, přidej maso a opeč ho dozlatova ze všech stran. Poté ho vyndej stranou. Do stejné pánve přidej nakrájenou cibuli, česnek, případně pórek nebo žampiony. Krátce orestuj. Vrať maso zpátky, posyp vše hladkou moukou, dobře promíchej a nech minutu provařit. Pomalu přilévej kuřecí vývar, stále míchej, aby se nevytvořily hrudky. Přidej tymián a nech asi 20 minut pomalu probublávat, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne. Přidej smetanu a nech ještě pár minut prohřát. Případně dosol a opepři podle chuti. Posyp nasekanou petrželkou a můžeš podávat!
Servírování: Klasika je dušená rýže, výborná je ale i bramborová kaše, nebo špagety.
Dobrou chuť!
