Kuřecí frikassee

28.04.2025

Kuřecí frikassee (fricassée de volaille) je elegantní pokrm francouzské kuchyně, který staví na jemnosti kuřecího masa a krémové, lehce zahuštěné, omáčce. Maso se připravuje pozvolna s vývarem, bílým vínem, máslem a zeleninou, díky čemuž má výsledný pokrm jemnou a vyváženou chuť. 

Recept na Kuřecí frikassee

PŮVOD: Francie

SUROVINY (na 3–4 porce)

600 g kuřecích prsou nebo stehenních špalíků, nakrájených na kostky nebo nudličky
1 větší cibule, nasekaná na půl měsíčky
2 stroužky česneku, nasekané
½ pórku, nakrájeného na kolečka (volitelné)
200 g žampionů, nakrájených na plátky (volitelné)
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
750 ml kuřecího vývaru (nebo voda + bujon)
200 ml smetany na vaření
1 lžička tymiánu
sůl a čerstvě mletý pepř
nasekaná petrželka na závěrečné dozdobení

POSTUP

Kuřecí prso nakrájej na kostky nebo nudličky, osol a opepři. Případně použij kuřecí špalíky. V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřej máslo a maso opeč dozlatova ze všech stran. Opečené maso dej stranou.

Do stejné pánve vlož nasekanou cibuli, česnek a případně pórek nebo žampiony. Krátce orestuj, aby cibule zesklovatěla a zelenina změkla. Posyp směs hladkou moukou, dobře promíchej a nech minutu restovat. Pomalu přilévej kuřecí vývar a stále míchej, aby se netvořily hrudky. Vrať opečené maso zpět, přidej tymián a nech omáčku probublávat cca 20 minut, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.

Přilej smetanu na vaření, nech ještě pár minut prohřát a případně dochuť solí a pepřem. Hotové frikassee posyp nasekanou petrželkou.

SERVÍROVÁNÍ
Podávej s přílohou dle chuti: dušená rýže, bramborová kaše nebo těstoviny (např. špagety).

I u jednoduchých jídel dělá správné koření velký rozdíl – níže najdeš suroviny, které recept chuťově posunou.

MOJE DOPORUČENÍ Z E-SHOPU KOŘENÍ OSTRAVA

DOBROU CHUŤ!