Kuře na paprice

12.07.2025

Původ: Česká republika

Suroviny (na cca 3–4 porce)

  • 500 g kuřecích zadních stehen (s kostí nebo vykostěných, popř. celých stehen)
    [TIP: Stehenní maso je šťavnatější než prsa.]

  • 3 lžíce oleje

  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
    [TIP: Černý pepř z e-shopu Koření Ostrava dodá omáčce výraznější chuť.]

  • 90 g másla

  • 2 cibule, nasekané najemno

  • 2 lžíce sladké mleté papriky
    [TIP: Sladká paprika mletá z e-shopu Koření Ostrava dodá krásnou barvu a chuť.]

  • 2 lžíce hladké mouky

  • 1,2 l kuřecího vývaru

  • 120 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)

  • volitelně špetka pálivé papriky pro ostřejší chuť
    [TIP: Použij pálivou papriku nebo kayenský pepř z e-shopu Koření Ostrava.]

Postup krok za krokem

1. Příprava masa

  • Kuřecí stehna osol a opepři.

  • V hrnci rozehřej olej.

  • Kuřecí stehna zprudka opeč ze všech stran, aby se zatáhla a získala pěknou barvu.

  • Opečené maso dej stranou.

2. Základ omáčky

  • Do stejného hrnce přidej máslo.

  • Přidej nasekanou cibuli a smaž ji dozlatova.

  • Vmíchej sladkou mletou papriku.
    [TIP: Papriku přidávej mimo prudký oheň, aby nezhořkla.]

  • Zasyp moukou a krátce promíchej, aby se mouka lehce orestovala.

3. Vaření omáčky

  • Pomalu přilévej kuřecí vývar, za stálého míchání, aby nevznikly hrudky.

  • Vlož opečená kuřecí stehna zpět do hrnce.

  • Přiveď k varu, stáhni plamen a nech vařit na mírném ohni cca 45 minut, dokud maso nezměkne.

4. Zjemnění omáčky

  • Když je maso měkké, vyndej ho stranou.

  • Omáčku můžeš:

    • přecedit, aby byla úplně jemná

    • ponechat s kousky cibule, pokud máš rád rustikální strukturu

    • rozmixovat tyčovým mixérem, aby byla krásně hladká a krémová

  • Vmíchej smetanu a nech omáčku ještě pár minut provařit.

  • Dochutíš solí, pepřem a případně špetkou pálivé papriky, pokud chceš ostřejší variantu.

5. Servírování

  • Maso vrať zpět do hotové omáčky.

  • Kuře na paprice podávej s:

    • houskovým knedlíkem

    • širokými nudlemi

    • dušenou rýží

  • Ozdob nasekanou čerstvou petrželkou, pokud chceš barevný kontrast.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

Paprika sladká mletá – klíčová pro barvu a chuť omáčky.
Paprika pálivá mletá – pokud chceš ostřejší chuť.
Černý pepř mletý nebo drcený – nezbytný pro dochucení.
Kmín drcený – můžeš přidat pro jemný český tón.
Sušený česnek granulovaný – praktický, pokud nemáš po ruce čerstvý.

Dobrou chuť.!