Kuře Kung Pao

23.10.2025

Kung Pao (také Gong Bao Ji Ding) je tradiční čínské jídlo pocházející z provincie S'-čchuan. Kousky kuřecího masa se restují na vysoké teplotě s arašídy, česnekem, chilli papričkami a zeleninou, v omáčce ze sójové omáčky, rýžového vína a cukru. Ideální je použít směs koření China z e-shopu Koření Ostrava. Výsledkem je vyvážená kombinace sladké, slané a pálivé chuti – ideální s rýží nebo rýžovými nudlemi.

Kuře Kung Pao
Původ: Čína

Suroviny (4 porce)
500 g kuřecích prsou
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
špetka cukru
2 zarovnané lžíce kukuřičného škrobu
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 středně velká kapie červená
1 mrkev, 2–3 červené chilli papričky
1 lžíce Hoisin omáčky
130g arašídů
2–3 lžíce oleje
100g bambusové výhonky

Omáčka
150 ml vody
5 lžic sójové omáčky (přirozeně fermentované)
1 lžíce rýžového octa
čerstvě mletý černý pepř podle chuti
2 lžičky kukuřičného škrobu
1 lžíce cukru krystal

Postup
Kuřecí prsa nakrájej na nudličky a dej je do misky. Osol, opepři, přidej špetku cukru a sojové omáčky, promíchej a zasypej kukuřičným škrobem. Opět dobře promíchej a nech odpočívat 20 minut.

Připrav omáčku: smíchej vodu, sójovou omáčku, rýžový ocet, pepř, cukr a kukuřičný škrob. Vše rozmíchej metličkou, dokud se cukr nerozpustí a směs je hladká.

Cibuli nakrájej na čtvrtky, česnek nasekej najemno, papriku na menší nudličky, mrkev na nudličky. Chilli papričky rozřízni, zbav semínek a nasekej. 

Arašídy opraž nasucho na pánvi dozlatova, pak je dej na prkénko a lehce posekej.

Na pánvi (nejlépe ve woku) rozehřej olej a zprudka opeč kuřecí maso dozlatova ze všech stran. Opečené maso přesuň na papírový ubrousek.

Ve stejné pánvi orestuj mrkev, cibuli, bambusové výhonky. Pak přidej česnek, chilli a Hoisin omáčku. Poté vrať maso do pánve, restuj 2 minuty a přilij omáčku s většinou arašídů. Stáhni teplotu a vař další 2 minuty. 

Podávej s jasmínovou rýží, posypané zbylými arašídy. Lze podávat i s hranolkama.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
Chilli papričky celé sušené – pro příjemnou ostrost
Pepř černý mletý – pokud chceš dodat autentický twist
Česnek sušený plátkový – základní chuťová složka
Rýžový ocet – pro jemně nakyslou rovnováhu
Kukuřičný škrob – pro hladkou omáčku bez moučné chuti
Arašídové ořechy natural – krásně zakřupou v každém soustu
Sezamový olej – nepostradatelný pro orientální vůni

Dobrou chuť..!