Klasický hospodský tatarák
Klasický hospodský tatarák je srdcovka české kuchyně, oblíbená zejména v hospodách a pivnicích. Syrové hovězí maso s výrazným kořením, česnekové topinky a žloutek navrch – to je tradiční chuťovka, která nesmí chybět k dobře načepovanému pivu.
Původ: Česko
Suroviny (na cca 2 porce)
220 g hovězího masa (svíčková nebo falešná svíčková)
1 × červená cibulka, nasekaná najemno
15 g čerstvé pažitky, nasekané
1 lžička kaparů
2 lžičky plnotučné hořčice
3 lžičky kečupu
1 lžička olivového oleje
2 lžičky worcestrové omáčky
1 × žloutek
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Na podávání (topinky):
0,5 × krajíce víkendového chleba
4 × stroužky česneku
50 ml rostlinného oleje (na smažení)
4 × žloutky (volitelné – pro servírování navrch)
Postup
Maso jemně naškrábej nebo namelej. Přidej všechny suroviny: nasekanou cibulku, kapary, kečup, hořčici, worcestrovou omáčku, olivový olej, sůl, pepř a čerstvou pažitku. Nakonec přidej žloutek (volitelné, pokud nechceš používat syrové vejce, vynech ho – chuť tataráku bude výborná i bez něj
).
Směs pořádně promíchej. Nech chvíli odležet, aby se chutě propojily. Poté znovu ochutnej a případně dochuť dle potřeby.
Chléb nakrájej na plátky a smaž na rozpáleném oleji dozlatova. Po usmažení nech okapat na papírové utěrce. Podávej se stroužkem česneku – každý si může topinku potřít podle chuti.
Tatarák vytvaruj do úhledného bochánku nebo pomocí tvořítka. Nahoru můžeš přidat syrový žloutek (volitelné, syrová vejce jsou součástí receptu, ale já je z bezpečnostních a zdravotních důvodů nepoužívám). Přilož topinky, stroužky česneku a mističky s jednotlivými ingrediencemi pro možné dochucení.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Čerstvě mletý černý pepř – výrazně zvýrazní chuť masa.
✅ Sušený česnek granulovaný – jako alternativa k čerstvému česneku na topinky.
✅ Uzená paprika – zajímavá alternativa k dochucení tataráku netradičně.
✅ Chilli vločky – pro milovníky ostřejších chutí.
Dobrou chuť..!
