Katův šleh (Flamendr)
Původ: Česko
Ingredience (na 2 pořádné porce):
300 g vepřové kýty případně krkovice, 1 velká cibule, 1 červená paprika
3–4 stroužky česneku, petrželová nať
2 lžíce kečupu (ideálně pikantního)
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička mleté sladké papriky uzené(Pohoda)
1/2 lžičky pálivé papriky (Pohoda)
1 lžička drceného římského kmínu(Pohoda)
pár kapek worcesterové omáčky
200 ml vývaru(Pohoda)
sůl, čerstvě mletý pepř černý(Pohoda)
olej nebo sádlo na smažení
Postup:
Maso nakrájej na tenké nudličky. Cibuli nakrájej na proužky, papriku na menší kousky, česnek posekej najemno. Osol maso, opepři a pokud chceš, můžeš ho lehce poprášit trochou hladké mouky (pomůže to omáčce být jemnější).
Na pánvi rozpálíš olej nebo sádlo, a maso na něm hezky zprudka orestuješ dohněda. Fakt pořádně, ať se zatáhne a pustí šťávu až potom. Přisypeš cibuli a papriku. Opékej, dokud cibule nezměkne a nezačne krásně zlátnout. Přidej sladkou i pálivou papriku, česnek, hořčici, kečup a worcester. Rychle promíchej – papriku nespal, jinak zhořkne! Přilij vývar a nech vše dusit na mírném plameni asi 30–40 minut. Omáčka by měla lehce zhoustnout a obalit maso. Ochutnej – případně ještě přisol, připepři nebo přikápni trošku kečupu či worcesteru podle chuti. Nakonec posypej petrželovou natí. Má to být trochu ostřejší, lehce sladkokyselé a šťavnaté.
Servírování:
Katův šleh se tradičně podává s přílohovými bramboráky, hranolkami, americkými bramborami nebo s rýží. Klidně přidej i nakládanou okurku nebo čerstvý zeleninový salát jako osvěžení.
Dobrou chuť!
