Katův šleh (Flamendr) 

28.04.2025

Původ: Česko

Ingredience (na 2 pořádné porce):

300 g vepřové kýty případně krkovice, 1 velká cibule, 1 červená paprika

3–4 stroužky česneku, petrželová nať

2 lžíce kečupu (ideálně pikantního)

1 lžíce plnotučné hořčice

1 lžička mleté sladké papriky uzené(Pohoda)

1/2 lžičky pálivé papriky (Pohoda)

1 lžička drceného římského kmínu(Pohoda)

pár kapek worcesterové omáčky

200 ml vývaru(Pohoda)

sůl, čerstvě mletý pepř černý(Pohoda)

olej nebo sádlo na smažení

Postup:

Maso nakrájej na tenké nudličky. Cibuli nakrájej na proužky, papriku na menší kousky, česnek posekej najemno. Osol maso, opepři a pokud chceš, můžeš ho lehce poprášit trochou hladké mouky (pomůže to omáčce být jemnější).

Na pánvi rozpálíš olej nebo sádlo, a maso na něm hezky zprudka orestuješ dohněda. Fakt pořádně, ať se zatáhne a pustí šťávu až potom. Přisypeš cibuli a papriku. Opékej, dokud cibule nezměkne a nezačne krásně zlátnout. Přidej sladkou i pálivou papriku, česnek, hořčici, kečup a worcester. Rychle promíchej – papriku nespal, jinak zhořkne! Přilij vývar a nech vše dusit na mírném plameni asi 30–40 minut. Omáčka by měla lehce zhoustnout a obalit maso. Ochutnej – případně ještě přisol, připepři nebo přikápni trošku kečupu či worcesteru podle chuti. Nakonec posypej petrželovou natí. Má to být trochu ostřejší, lehce sladkokyselé a šťavnaté.

Servírování:

Katův šleh se tradičně podává s přílohovými bramboráky, hranolkami, americkými bramborami nebo s rýží. Klidně přidej i nakládanou okurku nebo čerstvý zeleninový salát jako osvěžení.

Dobrou chuť!