Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Spaghetti Aglio, olio e peperoncino je typické jídlo z jižní Itálie, původem z oblasti Kampánie. Vzniklo jako jednoduché a levné jídlo "z ničeho", ale díky kombinaci česneku, olivového oleje a pálivé papričky získalo kultovní status. Rychlá příprava, minimum surovin a intenzivní chuť dělají z tohoto receptu stálici nejen v italských domácnostech, ale i po celém světě.
PŮVOD: Itálie
SUROVINY (na 2 porce)
Spaghetti – 200 g
Česnek – 3–4 stroužky
Extra panenský olivový olej – cca 60 ml
Chilli mleté, Kayenský pepř nebo sušené chilli papričky – dle chuti
Sůl – na osolení vody a na dochucení
Petrželka – pár snítek (volitelné)
Čerstvá bazalka – pár lístků na ozdobení
Parmazán – volitelné
Koření z e-shopu Koření Ostrava – volitelné: sušená bazalka, oregano, česnek granulovaný, uzená paprika sladká
POSTUP
Do velkého hrnce nalij dostatek vody a přiveď ji k varu. Vodu výrazně osol, měla by být slaná jako moře. Mezitím oloupej česnek a nakrájej ho na tenké plátky. Sušené chilli papričky nalámej na menší kousky, mleté chilli nebo Kayenský pepř nech připravené zvlášť.
Těstoviny vlož do vroucí vody a promíchej, aby se neslepily. Vař je o minutu kratší, než je uvedeno na obalu. Mezitím rozehřej na pánvi olivový olej a přidej česnek a případně kousky sušeného chilli. Opékej velmi zlehka, dokud česnek nezezlátne a nezačne vonět. Jakmile je hotový, stáhni pánev z ohně, aby se česnek nespálil.
Těstoviny slij, ale zachyť si alespoň půl hrnku vody z vaření. Pánev s česnekem vrať na střední plamen, přidej těstoviny a přilij trochu vody z těstovin. Rychle promíchej, aby se voda a olej spojily v krémovou emulzi. Pokud chceš, přidej trochu sušené bazalky nebo oregana, špetku uzené papriky nebo granulovaný česnek. Pokud se omáčka zdá suchá, přidej ještě trochu vody z těstovin.
Ochutnej a dochuť solí. Na závěr přidej nasekanou čerstvou petrželku nebo pár lístků čerstvé bazalky. Můžeš posypat parmazánem. Podávej ihned, dokud jsou těstoviny horké.
MOJE DOPORUČENÍ Z E-SHOPU KOŘENÍ OSTRAVA
✅ Chilli mleté – pro rovnoměrné rozložení pálivosti
✅ Kayenský pepř – ostřejší, čistší pálivost
✅ Sušené chilli papričky – pro rustikálnější vzhled a jinou aromatiku
✅ Granulovaný česnek – když chceš silnější česnekovou chuť
✅ Uzená paprika – pro jemný kouřový akcent
✅ Bazalka, oregano – když chceš více středomořských tónů
DOBROU CHUŤ..!
