Jambalaya Rice

21.07.2025

Jambalaya Rice je ikonický pokrm kreolské a cajunské kuchyně z americké Louisiany. Rýže se vaří společně s masem (často kuřecím, klobásou andouille), rajčaty, paprikou, cibulí, česnekem a výrazným kořením. Výsledkem je pikantní a syté jídlo, které voní dálkami a je jako stvořené pro milovníky odvážných chutí.

Původ: USA (Louisiana, kreolská kuchyně)

Suroviny (na cca 4 porce)
300 g kuřecího masa (prsa nebo stehenní řízky, nakrájené na kostky)
150 g klobásy (např. chorizo nebo uzená klobása), nakrájené na kolečka
2 lžíce olivového oleje
1 cibule, nasekaná nadrobno
1 zelená paprika, nakrájená na proužky
1 červená paprika, nakrájená na proužky
2 stonky řapíkatého celeru, nasekané
3 stroužky česneku, nasekané
300 g rýže (ideálně dlouhozrnná)
400 g krájených rajčat z konzervy
500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
1 lžička sladké papriky
½ lžičky kajenského pepře
½ lžičky tymiánu
½ lžičky oregana
sůl a pepř podle chuti
čerstvá petrželka na posypání
šťáva z ½ citronu (volitelné)

Postup

Ve velké hluboké pánvi nebo kastrolu zahřej olivový olej. Přidej nakrájené kuřecí maso, osol a opepři ho a opékej na středním plameni 5–7 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Maso vyjmi z pánve a dej stranou. Do stejné pánve vlož nakrájenou klobásu, opeč ji, dokud nepustí tuk a lehce nezhnědne, což trvá přibližně 3–4 minuty. I ji poté vyjmi a přidej k masu.

Do výpeku vsyp najemno nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a obě papriky. Restuj na mírném ohni asi 8–10 minut, dokud zelenina nezměkne a lehce nezkaramelizuje. Přidej česnek a restuj ještě asi 30 vteřin, aby se rozvoněl, ale nezhořkl.

Vrať opečené maso i klobásu zpět do pánve. Vmíchej sladkou papriku, kajenský pepř, tymián a oregano. Promíchej, aby se maso a zelenina rovnoměrně obalily směsí koření. Přidej rýži a chvíli ji restuj s masem a zeleninou, přibližně 1–2 minuty, aby nasákla chutě z pánve.

Zalij celou směs krájenými rajčaty a vývarem, promíchej, přiveď k varu a poté stáhni plamen na minimum. Pánev přikryj poklicí a nech dusit asi 20 minut, dokud se většina tekutiny nevstřebá a rýže nezměkne. Během vaření nemíchej, aby se vytvořila na dně lehce připečená vrstva – to je v jambalaye ceněný efekt zvaný "socarrat".

Až je rýže měkká a tekutina téměř pryč, stáhni pánev z ohně, zakryj a nech 5–10 minut odpočívat. Chutě se tak propojí a rýže do sebe natáhne poslední vlhkost.

Nakonec dochuť citronovou šťávou a posyp nasekanou petrželkou.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Paprika sladká mletá – základ chuti v každé jambalaya
✅ Kajenský pepř mletý – pro typickou kreolskou pikantnost
✅ Tymián drcený – výborný v kombinaci s paprikou a rajčaty
✅ Oregano drcené – pro lehce bylinkový podtón
✅ Sušený česnek granulovaný – když není čerstvý po ruce
✅ Černý pepř mletý – na závěrečné dochucení

Dobrou chuť..!