Italské masové koule s rajčatovou omáčkou
Italské masové koule (Polpette al sugo) jsou tradičním pokrmem, oblíbeným po celé Itálii. Hovězí nebo míchané mleté maso se kombinuje s parmazánem, bylinkami a strouhankou, následně se koule dusí v rajčatové omáčce se sušenými rajčaty, česnekem a bazalkou. Často se podávají s těstovinami nebo jen s chlebem na vytírání omáčky.

Recept na Italské masové koule s rajčatovou omáčkou
Původ: Itálie
Suroviny (na cca 4–6 porcí)
Na masové kuličky:
500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového 50:50)
1 rohlík (nebo plátek veky) namočený v mléce
1 vejce
cca 2–3 lžíce strouhanky
2 lžíce strouhaného sýra Pecorino nebo Parmezán
1 malá cibule, jemně nasekaná a osmažená dozlatova
Sůl a pepř podle chuti
Sušená bazalka (nebo čerstvá)
Špetka chilli (volitelné, dle chuti)
Olivový olej (na smažení)
Na rajčatovou omáčku:
2 lžíce olivového oleje
1 cibule, najemno nakrájená
2 stroužky česneku, nasekané
1 plechovka krájených rajčat v omáčce 400 g
1 lžička balsamicového octa
100 ml červeného vína (volitelné, ale doporučené)
300 ml pasírovaných rajčat (passata di pomodoro)
cca 200 ml hovězího vývaru (nebo voda)
Sůl, pepř, bazalka dle chuti
Postup
V misce si namoč rohlík do mléka a nech změknout. Mezitím smíchej mleté maso, sýr, osmaženou cibulku, vejce a vymačkaný rohlík.
Přidej sůl, pepř, bazalku, případně špetku chilli a strouhanku dle potřeby. Směs důkladně propracuj rukama a nech 10 minut odpočinout.
Tvaruj kuličky o průměru 3–5 cm a opeč je na olivovém oleji dozlatova ze všech stran.
Pokud chceš zdravější variantu, můžeš je dát do trouby na 200 °C na 20 minut.
Na omáčku orestuj cibuli a česnek na olivovém oleji. Přidej rajčatový protlak, krátce osmahni, přilij balsamico a víno.
Nech víno odpařit, poté přidej passatu a vývar. Dochucuj solí, pepřem a bazalkou.
Vař cca 15 minut a následně rozmixuj tyčovým mixérem do hladka.
Do hotové omáčky vlož opečené kuličky a nech na mírném plameni dusit cca 20 minut.
Občas promíchej, aby se nepřipalovalo.
Servírování
Podávej s těstovinami (např. spaghetti, tagliatelle), nebo s čerstvým italským bílým chlebem.
Ozdob lístky polníčku, případně čerstvou bazalkou a trochou parmezánu.
U tradičních receptů je důležité držet vyváženou chuť – níže najdeš koření, které používáme i my.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
Dobrou chuť..!




