Italské masové koule s rajčatovou omáčkou

17.07.2025

Původ: Itálie, (Polpette casalinghe al sugos)

Suroviny (na cca 4–6 porcí)

Na masové kuličky:

  • 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového 50:50)
    (TIP: Směs z domácího mletí dodá jemnější texturu a více chuti než balené maso.)

  • 1 rohlík (nebo plátek veky) namočený v mléce
    (TIP: Pečivo dobře vymačkej, ale ne úplně do sucha – pomáhá šťavnatosti.)

  • 1 vejce

  • cca 2–3 lžíce strouhanky
    (TIP: Přidej jen tolik, aby směs držela pohromadě – nesmí být tuhá.)

  • 2 lžíce strouhaného sýra Pecorino nebo Parmezán
    (TIP: Pecorino je výraznější, ale můžeš použít i klasický Parmezán.)

  • 1 malá cibule, jemně nasekaná a osmažená dozlatova

  • Sůl a pepř podle chuti
    (TIP: Použij čerstvě mletý pepř z e-shopu Koření Ostrava pro intenzivní aroma.)

  • Sušená bazalka (nebo čerstvá)
    (TIP: Bazalka sušená z Koření Ostrava dodá jemně sladkou a aromatickou linku.)

  • Špetka chilli (volitelné, dle chuti)
    (TIP: Chilli paprička drcená z Koření Ostrava jemně nakopne omáčku.)

  • Olivový olej (na smažení)

Na rajčatovou omáčku:

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 cibule, najemno nakrájená

  • 2 stroužky česneku, nasekané

  • 1 plechovka krájených rajčat v omáčce 400g

  • 1 lžička balsamicového octa
    (TIP: Balsamico zvýrazní sladkost rajčat.)

  • 100 ml červeného vína (volitelné, ale doporučené)

  • 300 ml pasírovaných rajčat (passata di pomodoro)

  • cca 200 ml hovězího vývaru (nebo voda)
    (TIP: Vývar z e-shopu Koření Ostrava dodá hloubku chuti.)

  • Sůl, pepř, bazalka dle chuti
    (TIP: Bazalka a pepř opět z e-shopu Koření Ostrava pro konzistentní chuť.)

Postup krok za krokem

1. Příprava masové směsi

V misce si namoč rohlík do mléka a nech změknout. Mezitím:

  • Smíchej mleté maso, sýr, osmaženou cibulku, vejce a vymačkaný rohlík.

  • Přidej sůl, pepř, bazalku, případně špetku chilli a strouhanku dle potřeby.

  • Směs důkladně propracuj rukama a nech 10 minut odpočinout.

2. Tvarování a smažení kuliček

  • Tvaruj kuličky o průměru 3–5 cm.

  • Opeč je na olivovém oleji dozlatova ze všech stran.
    (TIP: Pokud chceš zdravější variantu, dej je do trouby na 200 °C na 20 minut.)

3. Rajčatová omáčka

  • Na oleji orestuj cibuli a česnek.

  • Přidej rajčatový protlak, krátce osmahni, přidej balsamico ocet a zalij vínem.

  • Nech víno odpařit, poté přilij passatu a vývar.

  • Dochucuj solí, pepřem a bazalkou.

  • Vař cca 15 minut a pak rozmixuj tyčovým mixérem do hladké konzistence.

4. Dušení kuliček v omáčce

  • Do hotové omáčky vlož opečené kuličky a nech na mírném plameni dusit cca 20 minut.

  • Občas promíchej, aby se nepřipalovalo.

Servírování

Podávej s:

  • těstovinami (např. spaghetti, tagliatelle)

  • nebo čerstvým italským bílým chlebem

  • ozdobené lístky polníčku, popř. čerstvé bazalky a trochou parmezánu

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

✅ Sušená bazalka – pro autentické italské aroma
✅ Černý pepř – ideální na dochucení masa i omáčky
✅ Chilli drcené – když máš chuť na lehce pikantní variantu
✅ Vývar hovězí – skvělý základ pro rajčatovou omáčku
✅ Koření na mleté maso – volitelně pro zintenzivnění směsi

Dobrou chuť..!