Italské masové koule s rajčatovou omáčkou
Původ: Itálie, (Polpette casalinghe al sugos)
Suroviny (na cca 4–6 porcí)
Na masové kuličky:
-
500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového 50:50)
(TIP: Směs z domácího mletí dodá jemnější texturu a více chuti než balené maso.) -
1 rohlík (nebo plátek veky) namočený v mléce
(TIP: Pečivo dobře vymačkej, ale ne úplně do sucha – pomáhá šťavnatosti.) -
1 vejce
-
cca 2–3 lžíce strouhanky
(TIP: Přidej jen tolik, aby směs držela pohromadě – nesmí být tuhá.) -
2 lžíce strouhaného sýra Pecorino nebo Parmezán
(TIP: Pecorino je výraznější, ale můžeš použít i klasický Parmezán.) -
1 malá cibule, jemně nasekaná a osmažená dozlatova
-
Sůl a pepř podle chuti
(TIP: Použij čerstvě mletý pepř z e-shopu Koření Ostrava pro intenzivní aroma.) -
Sušená bazalka (nebo čerstvá)
(TIP: Bazalka sušená z Koření Ostrava dodá jemně sladkou a aromatickou linku.) -
Špetka chilli (volitelné, dle chuti)
(TIP: Chilli paprička drcená z Koření Ostrava jemně nakopne omáčku.) -
Olivový olej (na smažení)
Na rajčatovou omáčku:
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 cibule, najemno nakrájená
-
2 stroužky česneku, nasekané
-
1 plechovka krájených rajčat v omáčce 400g
-
1 lžička balsamicového octa
(TIP: Balsamico zvýrazní sladkost rajčat.) -
100 ml červeného vína (volitelné, ale doporučené)
-
300 ml pasírovaných rajčat (passata di pomodoro)
-
cca 200 ml hovězího vývaru (nebo voda)
(TIP: Vývar z e-shopu Koření Ostrava dodá hloubku chuti.) -
Sůl, pepř, bazalka dle chuti
(TIP: Bazalka a pepř opět z e-shopu Koření Ostrava pro konzistentní chuť.)
Postup krok za krokem
1. Příprava masové směsi
V misce si namoč rohlík do mléka a nech změknout. Mezitím:
-
Smíchej mleté maso, sýr, osmaženou cibulku, vejce a vymačkaný rohlík.
-
Přidej sůl, pepř, bazalku, případně špetku chilli a strouhanku dle potřeby.
-
Směs důkladně propracuj rukama a nech 10 minut odpočinout.
2. Tvarování a smažení kuliček
-
Tvaruj kuličky o průměru 3–5 cm.
-
Opeč je na olivovém oleji dozlatova ze všech stran.
(TIP: Pokud chceš zdravější variantu, dej je do trouby na 200 °C na 20 minut.)
3. Rajčatová omáčka
-
Na oleji orestuj cibuli a česnek.
-
Přidej rajčatový protlak, krátce osmahni, přidej balsamico ocet a zalij vínem.
-
Nech víno odpařit, poté přilij passatu a vývar.
-
Dochucuj solí, pepřem a bazalkou.
-
Vař cca 15 minut a pak rozmixuj tyčovým mixérem do hladké konzistence.
4. Dušení kuliček v omáčce
-
Do hotové omáčky vlož opečené kuličky a nech na mírném plameni dusit cca 20 minut.
-
Občas promíchej, aby se nepřipalovalo.
Servírování
Podávej s:
-
těstovinami (např. spaghetti, tagliatelle)
-
nebo čerstvým italským bílým chlebem
-
ozdobené lístky polníčku, popř. čerstvé bazalky a trochou parmezánu
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Sušená bazalka – pro autentické italské aroma
✅ Černý pepř – ideální na dochucení masa i omáčky
✅ Chilli drcené – když máš chuť na lehce pikantní variantu
✅ Vývar hovězí – skvělý základ pro rajčatovou omáčku
✅ Koření na mleté maso – volitelně pro zintenzivnění směsi
Dobrou chuť..!
