Italské houbové risotto s kuřecím prsem,  pečeným ve slaninovém kabátku

28.04.2025

Původ: Itálie

Ingredience (na 2–3 porce):

Na houbové rizoto:

200 g rýže Arborio (speciální na rizoto)

200 g hub (žampiony, hlíva)

1 menší cibule

2 stroužky česneku

cca 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (teplého)

50 ml bílého vína (nemusí být, ale dodá parádu)

40 g másla

30 g parmazánu

olivový olej

sůl, pepř bílý (Pohoda)

troška tymiánu nebo rozmarýnu (Pohoda)

Na kuřecí prso ve slanině:

2 kuřecí prsa 

150g slaniny na plátky (lepší je tenčí, dobře se obaluje)

sůl, pepř, trochu olivového oleje na opečení

troška tymiánu nebo rozmarýnu (Pohoda) 

Příprava vepřové panenky ve slanině:


Kuřecí prso pevně obal 6–8 plátky slaniny. Začni od jedné strany a slaninu lehce překládej, aby se maso hezky "zabalilo". Poté polož kuřecí prsa do zapékací mísy a dej je péct do trouby na 180 °C asi na 30–40 minut. Bude to krásně šťavnaté uvnitř.

Příprava houbového rizota:

Na pánvi rozehřej olivový olej a máslo. Přidej nakrájené houby a opékej je do zlatova. Pak je dej stranou. Na stejné pánvi (můžeš lehce otřít) zpěň cibuli na trošce olivového oleje. Jakmile zesklovatí, přidej česnek. Přidej rýži a míchej, aby se hezky obalila tukem a trochu zesklovatěla (trvá to 1–2 minuty).Přilij víno a nech odpařit alkohol. Jakmile se víno vsákne, začneš přilévat vývar – po naběračkách, vždy až se předchozí tekutina vstřebá. Stále míchej a postupně přidávej vývar. Celé vaření rýže trvá cca 18–20 minut. Rýže by měla být na skus ("al dente") a rizoto krémové, ale ne suché. Vmíchej opečené houby zpátky do rizota, stáhni z plotny, přidej máslo a nastrouhaný parmazán. Osol a opepři podle chuti, případně přidej špetku tymiánu nebo rozmarýnu.


Servírování: 

Na talíř dej pořádnou porci krémového rizota. Nahoru polož nakrojené šťavnaté kuřecí prso zabalené ve slanině. Můžeš to ještě posypat trochou čerstvě strouhaného parmazánu, ozdobit nakrájenými rajčaty, můžeš také přidat pár lístků rukoly nebo čerstvých bylinek pro barvu a na závěr zakápnout olivovým olejem. 


TIP: Tento recept je úžasný i s vepřovou panenkou. Pro uvedené množství ingrediencí použijte 1 ks vepřové panenky 300-400 gr.

Dobrou chuť!