Italské houbové risotto s kuřecím prsem, pečeným ve slaninovém kabátku
Původ: Itálie
Ingredience (na 2–3 porce):
Na houbové rizoto:
200 g rýže Arborio (speciální na rizoto)
200 g hub (žampiony, hlíva)
1 menší cibule
2 stroužky česneku
cca 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (teplého)
50 ml bílého vína (nemusí být, ale dodá parádu)
40 g másla
30 g parmazánu
olivový olej
sůl, pepř bílý (Pohoda)
troška tymiánu nebo rozmarýnu (Pohoda)
Na kuřecí prso ve slanině:
2 kuřecí prsa
150g slaniny na plátky (lepší je tenčí, dobře se obaluje)
sůl, pepř, trochu olivového oleje na opečení
troška tymiánu nebo rozmarýnu (Pohoda)
Příprava vepřové panenky ve slanině:
Kuřecí prso pevně obal 6–8 plátky slaniny. Začni od jedné strany a slaninu lehce překládej, aby se maso hezky "zabalilo". Poté polož kuřecí prsa do zapékací mísy a dej je péct do trouby na 180 °C asi na 30–40 minut. Bude to krásně šťavnaté uvnitř.
Příprava houbového rizota:
Na pánvi rozehřej olivový olej a máslo. Přidej nakrájené houby a opékej je do zlatova. Pak je dej stranou. Na stejné pánvi (můžeš lehce otřít) zpěň cibuli na trošce olivového oleje. Jakmile zesklovatí, přidej česnek. Přidej rýži a míchej, aby se hezky obalila tukem a trochu zesklovatěla (trvá to 1–2 minuty).Přilij víno a nech odpařit alkohol. Jakmile se víno vsákne, začneš přilévat vývar – po naběračkách, vždy až se předchozí tekutina vstřebá. Stále míchej a postupně přidávej vývar. Celé vaření rýže trvá cca 18–20 minut. Rýže by měla být na skus ("al dente") a rizoto krémové, ale ne suché. Vmíchej opečené houby zpátky do rizota, stáhni z plotny, přidej máslo a nastrouhaný parmazán. Osol a opepři podle chuti, případně přidej špetku tymiánu nebo rozmarýnu.
Servírování:
TIP: Tento recept je úžasný i s vepřovou panenkou. Pro uvedené množství ingrediencí použijte 1 ks vepřové panenky 300-400 gr.
Dobrou chuť!
