Hovězí chilli con carne s rýží
Chilli con carne je kořeněné jídlo původem z americko-mexického pomezí, tzv. Tex-Mex kuchyně. Základem je mleté hovězí maso, fazole, rajčata, cibule, česnek a směs chilli koření. Podává se nejčastěji s rýží a někdy i se zakysanou smetanou nebo čerstvým koriandrem. Při přípravě je nejlepší použít směs koření Chilli con carne z našeho e-shopu.

Hovězí chilli con carne s rýží
Původ: Mexiko
Suroviny (4 porce)
500 g mletého hovězího masa
1 větší cibule
2 stroužky česneku
1 červená paprika
400 g rajčatového pyré
400 g vařených červených fazolí (např. z konzervy)
150 g sterilované kukuřice
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce sladké papriky
1/2 lžičky sušeného oregana
1/2 lžičky sušeného chilli
1/2 lžičky drceného pepře
sůl dle chuti
1 lžíce kořenící směsi na hovězí vývar (volitelně)
250 g basmati rýže (syrové hmotnosti)
čerstvý koriandr nebo petrželka na dozdobení
Pro jednodušší přípravu zvolte směs koření Chilli con carne z nabídky našeho e-shopu.
Postup
Cibuli, česnek a červenou papriku nakrájej na drobné kousky. V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřej olej a na mírném plameni nech cibuli a česnek zesklovatět. Přidej mleté hovězí maso, osol, opepři a přidej sladkou papriku, chilli, oregano a volitelně i kořenící směs na hovězí vývar. Maso zprudka orestuj dohněda.
Přidej rajčatové pyré, nakrájenou papriku, fazole a kukuřici. Podlij cca 150 ml vody a nech směs vařit zakrytou na mírném ohni přibližně 20 minut. Občas promíchej. Pokud je potřeba, dochuť solí nebo další dávkou koření.
Mezitím uvař rýži podle návodu na obalu. Po uvaření ji nech chvíli odpočinout.
Hotové chilli podávej s rýží a posypané nasekaným čerstvým koriandrem nebo petrželkou.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Paprika sladká mletá – pro plnou barvu a chuť
✅ Chilli mleté – podle toho, jak pálivé to máš rád
✅ Pepř černý mletý – pro závěrečné dochucení
✅ Oregano drcené – dodá středomořský nádech
✅ Směs na hovězí vývar – zvýrazní chuť masa i omáčky
Dobrou chuť..!
