Holandský řízek
Holandský řízek je český kulinářský vynález, který se, navzdory názvu, v Nizozemsku vůbec nevyskytuje. Jde o mletý řízek z vepřového masa s přidaným sýrem (často Eidam), obalený v trojobalu a osmažený dozlatova. Nejčastěji se podává s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Recept na Holandský řízek
Původ: Česko
Suroviny (na cca 4 porce)
500 g mletého vepřového masa (nejlépe plec nebo směs s bůčkem)
150 g strouhaného tvrdého sýra (eidam, gouda apod.)
1 vejce
2 stroužky česneku, prolisované
1 lžička plnotučné hořčice
sůl a čerstvě mletý pepř
hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení
olej nebo sádlo na smažení
Postup
V míse smíchej mleté maso, nastrouhaný sýr, vejce, česnek, hořčici, sůl a pepř. Směs dobře propracuj rukama, aby držela pohromadě. Nech ji chvíli odpočinout v lednici, ideálně alespoň 30 minut.
Z připravené směsi tvaruj placičky ve tvaru řízků. Každý řízek obal nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
Na pánvi rozehřej tuk a řízky smaž z obou stran dozlatova – přibližně 4–5 minut z každé strany, podle tloušťky. Po osmažení nech krátce okapat na papírové utěrce.
Servírování
Holandský řízek chutná výborně s bramborovou kaší, vařenými bramborami nebo s bramborovým salátem. Přidat můžeš i kyselou okurku nebo čerstvý zeleninový salát.
I u jednoduchých jídel dělá správné koření velký rozdíl – níže najdeš suroviny, které recept chuťově posunou.
Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
Dobrou chuť..!





