Cordon bleu z telecí kýty

21.07.2025

Cordon bleu z telecí kýty je klasická švýcarská specialita, která spojuje jemné maso s náplní z kvalitní šunky a sýra. Název pochází z francouzštiny a znamená "modrá stuha" – symbol kulinářské dokonalosti. 

Původ: Švýcarsko

Suroviny (na 4 porce)
Na maso:
4 plátky telecí kýty
2 plátky kvalitní šunky (např. Venkovská šunka), rozpůlené
100 g plátkového sýra (Ementál nebo Gruyère)
sůl a čerstvě mletý pepř
hladká mouka
2 vejce
strouhanka
přepuštěné máslo (na smažení)
1 citron

Na bramborovou kaši:
350 g moučných brambor
1 lžíce másla
50 ml plnotučného mléka
50 ml smetany ke šlehání
čerstvá pažitka
sůl

Na domácí tatarskou omáčku:
180 g kvalitní majonézy
25 g kyselých okurek (Cornichons), nadrobno
25 g cibule, nadrobno
1 lžíce plnotučné hořčice
30 ml láku z okurek
čerstvě mletý pepř a sůl

Postup
Plátky masa zakryj potravinářskou fólií a naklepej z obou stran na tenké řízky. Osol, opepři, přidej šunku a sýr, zabal a okraje dobře přitlač nebo spoj párátkem.
Obal v mouce, vejcích a strouhance. Smaž na přepuštěném másle dozlatova. Podávej s měsíčkem citronu.

Brambory oloupej, nakrájej na kostky a vař v osolené vodě doměkka. Propasíruj a za tepla vyšlehej s máslem, mlékem a smetanou do hladké kaše. Dochuť a posyp pažitkou.

Na tatarku smíchej majonézu, okurky, cibuli a hořčici. Nařeď lákem, dochuť pepřem a solí. Podávej vychlazené.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Pepř černý mletý – jemný, aromatický, ideální do tatarce i na maso
✅ Sůl mořská hrubozrnná – na dochucení brambor i masa
✅ Paprika sladká mletá – volitelně do tatarky pro barvu nebo jemné dochucení

Dobrou chuť..!