Bramborák s mletým masem

28.04.2025

Bramborák s mletým masem je poctivá a sytá varianta české klasiky. Křupavé bramborové těsto s česnekem a majoránkou doplňuje směs mletého masa a cibule, která celému jídlu dodá plnou a výrazně voňavou chuť. Ideální, když máš chuť na pořádnou domácí klasiku v jednom talíři. 

Recept na Bramborák s mletým masem

Původ: Česko

Suroviny (na cca 4 porce / 8–10 bramboráků)
800 g syrových brambor (ideálně škrobovitých, varný typ C)
3–4 stroužky česneku, drcené nebo prolisované
2 vejce
3–4 lžíce hladké mouky (dle savosti brambor)
trochu mléka (volitelné, pokud těsto příliš houstne)
sádlo nebo olej na smažení
300–400 g mletého vepřového masa (ideálně plecko nebo kombinace s bůčkem)
sůl a čerstvě mletý černý pepř
kmín černý - celý
majoránka
sladká mletá paprika
kayenský pepř mletý (volitelné)

Postup
Brambory nastrouhej nahrubo nebo najemno, podle toho, jak máš rád strukturu bramboráků. Lehce vymačkej přebytečnou vodu, ale ne úplně všechnu – trochu škrobu se hodí, aby těsto lépe drželo pohromadě.

Přidej vejce, hladkou mouku, prolisovaný česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku, sladkou papriku a případně špetku kayenského pepře.

Mleté maso osol a opepři. Přidej česnek a případně trochu jemně nasekané cibule. Vmíchej maso rovnou do bramborového těsta a dobře promíchej, aby se suroviny spojily.

Na pánvi rozehřej sádlo nebo olej. Lžící tvoř placičky a jemně je rozetři, aby nebyly příliš tlusté. Smaž z obou stran dozlatova, cca 3–5 minut z každé strany. Hotové bramboráky nech okapat na papírové utěrce.

Servírování
Bramboráky podávej samotné, nebo s přílohami jako je kysané zelí, čerstvá zelenina, salát z kysaných okurek, zakysaná smetana s česnekem nebo bylinkami – a samozřejmě dobře vychlazené pivo.

I u jednoduchých jídel dělá správné koření velký rozdíl – níže najdeš suroviny, které recept chuťově posunou.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava

Dobrou chuť..!