Bramborák s mletým masem

28.04.2025

původ: Česko

Ingredience (4 porce / cca 8–10 bramboráků):

800 g syrových brambor (ideálně škrobovitých)

3–4 stroužky česneku (drcené)

2 vejce

3–4 lžíce hladké mouky (dle savosti brambor)

Volitelně trochu mléka, pokud těsto příliš houstne

Sádlo nebo olej na smažení

300–400 g mletého vepřového masa (ideálně plecko nebo kombinace s bůčkem)

Sůl, pepř, mletý kmín římský, majoránka, paprika, pepř kayenský mletý(koření Pohoda)

Postup:

Nastrouhej brambory nahrubo nebo najemno, jak to máš rád. Lehce je vymačkej, ale nevylévej úplně všechno – trochu škrobu se hodí. Přidej vejce, mouku, česnek, koření a promíchej. Maso osol, opepři, přidej česnek a cibuli a vmíchej ho rovnou do bramborového těsta. Na pánvi rozehřej olej nebo sádlo a lžící tvoř placičky. Opeč z obou stran dozlatova (cca 3–5 minut na každé straně). Po usmažení nech okapat na papírové utěrce.

S čím podávat?

Samotné, jen tak – jsou skvělé!

S kysaným zelím.

S čerstvou zeleninou nebo salátem z kysaných okurek.

Se zakysanou smetanou s česnekem nebo bylinkami.

A samozřejmě s dobře vychlazeným pivem.

Dobrou chuť.!