Bramborák s mletým masem
původ: Česko
Ingredience (4 porce / cca 8–10 bramboráků):
800 g syrových brambor (ideálně škrobovitých)
3–4 stroužky česneku (drcené)
2 vejce
3–4 lžíce hladké mouky (dle savosti brambor)
Volitelně trochu mléka, pokud těsto příliš houstne
Sádlo nebo olej na smažení
300–400 g mletého vepřového masa (ideálně plecko nebo kombinace s bůčkem)
Sůl, pepř, mletý kmín římský, majoránka, paprika, pepř kayenský mletý(koření Pohoda)
Postup:
Nastrouhej brambory nahrubo nebo najemno, jak to máš rád. Lehce je vymačkej, ale nevylévej úplně všechno – trochu škrobu se hodí. Přidej vejce, mouku, česnek, koření a promíchej. Maso osol, opepři, přidej česnek a cibuli a vmíchej ho rovnou do bramborového těsta. Na pánvi rozehřej olej nebo sádlo a lžící tvoř placičky. Opeč z obou stran dozlatova (cca 3–5 minut na každé straně). Po usmažení nech okapat na papírové utěrce.
S čím podávat?
Samotné, jen tak – jsou skvělé!
S kysaným zelím.
S čerstvou zeleninou nebo salátem z kysaných okurek.
Se zakysanou smetanou s česnekem nebo bylinkami.
A samozřejmě s dobře vychlazeným pivem.
Dobrou chuť.!
