Popis a chuť:
Rychlosůl – Sůl na peklování (Natrii nitris + Natrii chloridum) je speciální směs jedlé soli a dusitanu sodného určená pro nakládání masa. Dusitan zabraňuje množení nežádoucích bakterií, prodlužuje trvanlivost a současně pomáhá zachovat přirozenou růžově červenou barvu masa po tepelné úpravě.
Používá se při výrobě uzenin, šunek, slaniny a klobás, kde hraje klíčovou roli nejen v konzervaci, ale i ve výsledné chuti. Rychlosůl se může používat jak pro suché peklování (vtírání soli přímo do masa), tak pro mokré peklování (příprava láku, do kterého se maso nakládá).
Díky přesnému poměru dusitanu a soli je manipulace bezpečná a snadná, ovšem vždy je třeba dbát na doporučené dávkování. Správně použitá rychlosůl zajistí masu delikátní chuť, křehkost a typickou barvu, kterou známe z kvalitních uzenářských výrobků.
Doporučená dávka pro peklování je:
- Suché pečení: 20 g/1 kg masa – 48-72 hodin v chladírně
- Mokré pečení: 0,85-1 kg/10 litrů vody – 4 – 5 dnů v chladírně
- Výroba uzenin – 17-22 g / 1 kg náplně
- Vstřikovací metoda – 25 g/100 ml vody na 1 kg masa – doba peklování 72 hodin, 4-6 stupňů C