Vepřový guláš s klobásou
Původ: Česko
Ingredience (na 4 pořádné porce):
600 g vepřového masa (ideálně plecko – šťavnaté a pěkně prorostlé)
150 g pikantní klobásy (čabajka nebo papriková klobása je ideál)
2–3 větší cibule, 3 stroužky česneku, 1ks lahůdková cibulka
2 lžičky sladké mleté papriky, 2 lžičky uzené papriky,
1/2 lžičky pálivé papriky (Pohoda)
1 lžička kmínu, 2 lžíce majoránky(Pohoda)
2 lžíce sádla (nebo oleje, ale sádlo je lepší pro chuť)
2 lžíce rajčatového protlaku
900 ml vývaru(Pohoda)
sůl, čerstvě mletý pepř(Pohoda)
2 lžíce hladké mouky na zahuštění
Postup:
Maso nakrájej na kostky cca 2×2 cm. Klobásu nakrájej na kolečka. Cibuli nasekej najemno, česnek si připrav stranou. V hrnci rozpálíš sádlo a pomalu na něm smažíš cibuli – fakt do tmavě zlaté až hnědé barvy. Tahle cibule dává guláši krásnou barvu i chuť. Neboj se ji smažit klidně 15–20 minut na mírném plamenu.
Na pánev přidej vepřové maso a restuješ ze všech stran, až se hezky zatáhne a pustí trochu šťávy.
Stáhni plamen, do cibule přidej česnek, orestuj, přidej mletou sladkou a uzenou papriku, trochu pálivé (pokud chceš) a kmín. Promíchej, přidej rajčatový protlak a krátce osmahni, aby se zbavil kyselosti.
Přidej orestované maso, zalij vývarem, aby bylo maso skoro ponořené. Přiveď k varu a stáhni na mírný plamen. Přikryj pokličkou a dej pomalu dusit do trouby na 160 °C cca 45 minut až 1 hodinu, dokud maso nezačne krásně měknout. Mezitím orestuj na pánvi s výpekem po masu pikantní klobásu. Těsně před koncem restování přidej 1 dl vody ať se uvolní výpeky se všemi chutěmi.
Po asi 45 minutách přidej z pánve do hrnce nakrájenou klobásu s výpekem. Zamíchej a nech klidně ještě 20 minut táhnout, ať klobása pustí svou skvělou chuť do guláše.
Když je maso měkké, osol a opepři podle chuti. Přidej rozemnutou majoránku (jen krátce před koncem, aby nezhořkla). Pokud chceš guláš hustší, rozmíchej lžíci hladké mouky v troše studené vody a přilej do guláše. Chvilku provař, aby se mouka "uvařila". Ozdob cibulí na kroužky a lahůdkovou cibulkou.
Jako přílohu použij knedlík(houskový, bramborový, karlovarský), popř. těstoviny.
Dobrou chuť!
