Nasi Goreng

21.07.2025

Nasi Goreng je národní jídlo Indonésie – smažená rýže připravovaná s česnekem, šalotkou, sójovou omáčkou, chilli a často i s vajíčkem, kuřecím masem nebo krevetami. Je to rychlé, syté a výrazně ochucené jídlo, které se v Indonésii servíruje kdykoliv během dne – často i jako snídaně. Typickou součástí bývá volské oko navrch a křupavé okurky nebo nakládaná zelenina jako příloha. 

Původ: Indonésie

Suroviny (na cca 2–3 porce)
250 g vařené rýže (ideálně z předchozího dne)
2 vejce
150 g kuřecího masa (prsa nebo stehenní řízky), nakrájeného na menší kousky
1 menší cibule, nasekaná najemno
2 stroužky česneku, nasekané nebo prolisované
1 menší mrkev, nakrájená na tenké nudličky
1 hrst mraženého hrášku
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce sladké sójové omáčky (kecap manis)
1 lžička rybí omáčky (volitelné)
chilli omáčka nebo špetka chilli (podle chuti)
sůl a pepř
olej na smažení

Postup
V pánvi nebo woku rozehřej trochu oleje a osmaž na něm cibuli dozlatova. Přidej česnek a krátce zarestuj. Vhoď kuřecí maso a opeč ho ze všech stran, dokud není hotové. Přidej mrkev a hrášek, restuj několik minut do změknutí zeleniny.

K zelenině a masu přidej rýži. Promíchej a smaž na středním plameni, dokud se rýže rovnoměrně prohřeje. Vmíchej sójovou omáčku, sladkou sójovou omáčku, případně rybí omáčku a trochu chilli. Dochut solí a pepřem. Uvolni ve woku místo a vlij rozšlehaná vejce. Nech je krátce zatuhnout a pak promíchej se zbytkem pokrmu.

Servírování
Nasi Goreng podávej horký, ozdobený smaženým vejcem, jarní cibulkou, plátky okurky nebo rajčete. Skvěle chutná s limetkou a křupavými krevetovými chipsy.

Moje doporučení z e-shopu Koření Ostrava
✅ Sušený česnek granulovaný – praktický pro rychlou přípravu
✅ Chilli drcené – pro extra pálivou verzi
✅ Černý pepř mletý – na dochucení na závěr
✅ Kurkumový prášek – pro barvu a jemné aroma
✅ Kari koření – pokud chceš přidat lehký exotický tón

Dobrou chuť..!